Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sindikat “Vitexa” postavio krajnji rok za rješavanje problema radnika

Sindikat radnika nekadašnjeg visočkog giganta Tekstilne industrije “Vitex” Visoko organizovao je u petak sastanak sa predstavnicima Sindikata tekstila, kože, obuæe i gume BiH, sa ciljem da se pokuša riješiti dugogodišnji problem ovog preduzeæa, a to je pokretanje proizvodnje i rješavanje statusa 345 radnika “Vitexa”, odnosno uvezivanje radnog staža radnika. Prema procjenama potrebno je oko 300 000 KM kako bi se ovi problemi riješili, ali se za sada ne zna ko bi mogao dati taj novac.

Sastanku je prebalo da prisustvuju i načelnik opštine Visoko Munib Alibegoviæ i predstavnici Vlade Ze-do kantona, koji bi eventualno pomogli u rješavanju akutnih problema ove firme, međutim niko od navedenih se nije odazvao pozivu sindikata “Vitexa”.

Ono što je najžalosnije, a vezano je za ovaj sastanak, je da niko iz lokalnih i kantonalnih predstavnika vlasti nije došao iako su bili pozvani. Dali smo rok do 15. aprila da se ispune naši zahtjevi, u suprotnom æemo preæi na radikalnije poteze, od blokada saobraæajnica do blokade opštine.” – rekao je predsjednik sindikata radnika “Vitexa” Nedžad Alijagiæ.