Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Elbis Šabiæ: Idemo u Kakanj da vratimo izgubljeno

 

Ono što je u Premijer ligi derbi Sarajevo – Željo ili recimo Velež – Zrinjski to je u Prvoj ligi derbi između Rudara i Bosne. Istorija ovog derbija je izuzetno duga i datira još iz vremena kada su oba kluba igrala u Treæoj (Međurepubličkoj) ligi Jugoslavije. Blizina odnosno razdaljina od
19 kilometara između Visokog i Kaknja, trenutno visoka pozicija na tabeli oba kluba i neslavan završetak utakmice iz prvog dijela prvenstva kada je Rudar pobijedio u Visokom 1:0 i kada je glavnom sudiji trebalo četiri puna sata da napusti stadion Luke, razlozi više da æe utakmica i opravdati epitet derbija, jer motiva sigurno ne nedostaje. Jedan od trojice igrača uz Mirzu Džafiæa i Anela Hrustanoviæa koji su ranije igrali i za Rudar je  povratnik u ekipu golman Elbis Šabiæ. Šabiæ brani u odličnoj formi, odbranio je dva jedanaesterca i nakon odrađene kazne zbog žutih kartona spreman je da brani protiv bivšeg kluba.


 

         „Ova utakmica je za mene veliki izazov jer sam bio i igrač Rudara. Utakmicu iz prvog dijela sezone sam gledao sa tribina kada je Rudar izveo samo jedan udarac po golu Bosne i to u drugoj minuti i pobijedio, pri tome nije izveo niti jedan korner. Uz veoma čudno suđenje, bila je to i čudna utakmica čijim naknadnim pregledavanjem je ustanovljeno da se efektivno igralo samo 29 minuta. Nadam se da æe u Kaknju biti drugačije, prije svega mislim na suđenje, jer imperativ pobjede nije ni nama niti na Rudaru, a to je opet šansa da odigramo pravi derbi. Nadam se da æemo mi pobijediti i vratiti izgubljeno iz prvog dijela sezone. Ovaj derbi nam je pravi test naše snage i pred narednu domaæu utakmicu kada nam dolazi Olimpik, jer o našoj mladoj ekipi se priča kao o najmlađoj i najperspektivnoj u ligi trenutno. Pozivam navijače na fer i korektno navijanje kako naše iz Visokog tako i Kakanjce“ –  izjavio je pred utakmicu Elbis Šabiæ koji trenutno brani u životnoj formi.