Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Alibegoviæ i Ramoviæ “sijelili” bez konkretnih zaključaka

Na  jučerašnjem sastanku načelnika PS Visoko Šerifa Ramoviæa i načelnika opæine Muniba Alibegoviæa nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci, odnosno ako  i jesu nisu preneseni javnosti. Prema informacijama iz opæinske službe za odnose s javnošæu, “za javnost nema nikakvih konkretnih zaključaka”.

Podsjeæam, jučerašnji je sastanak, prema riječima načelnika Alibegoviæa, bio dio redovnih sedmičnih aktivnosti PS i Opæinskog načelnika, ali s posebnim osvrtom na ubistvo u Moštru 29.marta 2009.g.

Iako su novinari pokušali dobiti više informacija prije samog sastanka, osim nekoliko uopštenih odgovora i kopije informacije stare dva dana, nije bilo ništa više.

Pa ipak postavljeno je i nekoliko pitanja vezano za aktivnosti policije u posljedicama ovog ubistva na šta je načelnik Šerif Ramoviæ odgovorio:

“Ono što je stalna aktivnost su racije, pretresi lica, vozila i objekata koje radimo po procjeni, jer vrlo često ne možemo uæi tamo gdje bismo željeli. Ovo ubistvo je razvoj ranijih događaja. Mi smo podnosili izvještaje, svaki je put procesuirano, a to što neke druge institucije ne rade svoj posao, to je druga priča. Nije moja dužnost da ja imenujem ko radi kakve poslove i zašto. Odgovorno tvrdim da svaki incident PS Visoko uredno procesuira, podnese se izvještaj tužilaštvu, a zašto taj proces stane, zbog tužilaštva, advokata ili sudova, to je stvar jedne druge analize.” – izjavio je nevinarima pred početak sastanka, Šerif Ramoviæ načelnik PS Visoko.

 

Prema još nepotvrđenim informacijama, građani æe se spontano ili organizovano okupiti  narednih dana, kako bi mirnim protestima iskazali svoje nezadovoljstvo bezbjedonosnom situacijom na području opæine Visoko, te pozvali nadležne institucije da spriječe nasilje i ubistva, ali i paniku koja se širi među stanovnicima.

 

Na pitanje novinara o broju osuđenih  koji se slobodno šeæu, Ramoviæ je potvrdio da je oko 50 takvih s područja visočke opæine  na slobodi, jer su zatvori prebukirani.