Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas konferencija za medije na kojoj æe biti saopšteni rezultati radiokarbonskog datiranja iz podzemnog kompleksa tunela „Ravne”

 U Visokom æe u subotu 18. aprila 2009. biti održana cjelodnevna kulturna manifestacija “Srcem za piramide 2009”, a povodom otvaranja Èetvrte arheološke sezone istraživanja Bosanske doline piramida.  A danas u  12 sati u Velikoj sali Opštine Visoko biæe održana konferencija za medije na kojoj æe biti saopšteni rezultati radiokarbonskog datiranja stalagmita i stalaktita iz podzemnog kompleksa tunela „Ravne” koji se pruža ispod piramida.

Pristigli rezultati nezavisnih institucija potvrđuju da je riječ o kulturi graditelja koja je daleko starija od svih poznatih kultura na teritoriji BiH. Također, biæe prezentirani rezultati laboratorijskih ispitivanja uzoraka kamenih blokova s Bosanske piramide Sunca koji nedvojbeno pokazuju njihov vještački karakter. 

Fondacija æe za obilazak posjetiocima urediti prilaz i pripremiti arheološke sonde na Bosanskim piramidama Sunca i Mjeseca, kamene građevine u Vratnici i mrežu praistorijskih podzemnih tunela “Ravne” i “KTK”. Nevladine organizacije iz Visokog æe organizovati cjelodnevni kulturni program koji uključuje muzički koncert, nastup ritmičkih gimnastičarki i modnu reviju, smotru KUD-ova i avio-modelara, spuštanje paraglajdera s vrha Bosanske piramide Sunca, kretanje planinara maršutom koja dotiče sve piramide, rafting na rijeci Fojnici, takmičenje ribolovaca te posjete izviđača, bikera, udruženja žena i brojnih drugih organizacija iz BiH i regiona. 

Manifestacija “Srcem za piramide 2009” pokazuje da je Visoko otvoren grad, a njegovi građani dobri domaæini koji su spremni za razvoj arheološkog turizma. Organizatori manifestacije su Opština Visoko, nevladin sektor iz Visokog, mediji iz Visokog i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.