Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pazite, video-nadzor postavljen u Zenici!

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona privelo kraju sve neophodne pripreme, najfrekventnije raskrsnice u Zenici su dana 19.03.2009. godine stavljene pod stalni video-nadzor instaliranjem i puštanjem u rad video-opreme za nadzor. Stalnim video-nadzorom i snimanjem raskrsnica operativni rad policije na terenu biæe olakšan, a bezbjednost saobraæaja na posmatranim raskrsnicama značajno poveæana.

Video-nadzor je instaliran na sljedeæim raskrsnicama:

– plato „Kameni spavač“ (kod RK „Bosna“);
– raskrsnica ulica Školska – Travnička – Fakultetska;
– raskrsnica ulica Londža – Taliæa brdo – Trg Alije Izetbegoviæa;
– raskrsnica kod Drvenog mosta
– raskrsnica kod Hotela „Metalurg“;
– raskrsnica petlja Blatuša (kod Stacionara);
– raskrsnica Radakovo;
– raskrsnica ulica Crkvice – Prve zeničke brigade
– raskrsnica ulica Sarajevska – Bulevar Kulina bana.
 
Na platou “Kameni spavač” i na raskrsnici Radakovo postavljene su pokretne brze kamere visoke rezolucije dok su na ostalim raskrsnicama postavljene fiksne kamere. Naznačene raskrsnice se nadziru 24 sata dnevno uz pomoæ sofisticirane opreme kojom prilikom se, osim nadzora, vrši snimanje i memorisanje posmatranog prostora i promjena na istom. Kao važan segment u funkcionisanju ovog nadzornog sistema su dva nadzorna centra koja su instalirana u Policijskoj stanici Centar i Policijskoj stanici Crkvice.

Za nabavku opreme za video nadzor izdvojena su novčana sredstva u iznosu od 126.000,00 KM, od kojih sredstava je Opština Zenica uplatila iznos od 30.000,00 KM, koja je dala punu podršku realizaciji ovog projekta i kojoj se i na ovaj način zahvaljujemo. Naznačene aktivnosti su nastavak mjera i radnji koje su poduzimane u proteklom periodu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u cilju poveæanja ukupne bezbjednosti građana, kao i u cilju poveæanja bezbjednosti u oblasti saobraæaja. Na ovaj način pozivamo građane da se pridržavaju svih zakonskih propisa, da rade na poveæanju lične saobraæajne kulture, te da poštuju saobraæajne propise i na taj način doprinesu postizanju što boljih efekata realizovanih aktivnosti.