Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz opticaja se povlači novčanica od 5KM, trošite ih do 31.12. ove godine

Upravno vijeæe Centralne banke BiH (CBBiH) danas je na sjednici u Sarajevu donijelo Odluku o povlačenju iz opticaja novčanica apoena pet KM koje se koriste kao zakonsko sredstvo plaæanja. U opticaju ostaje kovani novac apoena 5 KM, saopæeno je iz CBBiH.

Imaoci novčanica apoena od 5 KM mogu nesmetano tim novčanicama vršiti plaæanja u prometu do 31. decembra ove godine.

Od 1. januara 2010. godine, novčanice apoena 5 KM, kako se navodi u saopæenju CBBiH, prestaju biti zakonsko sredstvo plaæanja i ne mogu se primati u prometu za podmirivanje bilo kakvih obaveza.

Komercijalne banke æe, kako se ističe, nastavit da primaju novčanice od 5 KM od 1. januara do 31. marta 2010. godine.

Upravno vijeæe CBBiH donijelo je i Odluku o preuzimanju i konvertovanju monetarnog zlata. CBBiH preuzima i konvertuje monetarno zlato dobijeno kroz Sporazum o pitanjima sukcesije, u ukupnoj količini od 42.352,167 unci.

CBBiH æe preuzimanje i konvertovanje monetarnog zlata obaviti po posljednjoj cijeni zlata agencije Reuters, primjenjujuæi srednji kurs za jedan US dolar, prema kursnoj listi CBBiH, na dan 31. marta 2009. godine.

Donesena je danas i odluka o kovanju dodatnih količina kovanog novca u apoenima od jednu KM i 20 feninga.

Dodatno kovani novac od jednu KM i 20 feninga zadržat æe osnovna obilježja i tehničke karakteristike, s tim da æe se na naličju nalaziti brojčana oznaka “2009” kao godina kovanja tih apoena.

Biæe kovano po pet miliona komada kovanica od jednu KM i 20 feninga, a u opticaj æe biti puštane postepeno, prema potrebi.

Upravno vijeæe je takoðer usvojilo Finansijske izvještaje CBBiH za 2008. godinu te donijelo odluku o raspodjeli čistog profita CBBiH za proteklu godinu.

Raspodjela čistog profita CBBiH u iznosu od 199.422.958,89 KM bit æe izvršena tako što na račun generalne rezerve CBBiH ide iznos od 79.769.183,56 KM, a na račun obaveza prema budžetu BiH 119.653.775,33 KM.

Upravno vijeæe CBBiH danas je imenovalo Angelu Mediæ za zamjenika glavnog internog revizora CBBiH, na drugi mandatni period, u trajanju od četiri godine, saopæeno je iz CBBiH.

(Fena)