Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li uistinu volimo KTK baš u tolikoj mjeri u kolikoj foliramo da ga volimo?

Nakon što su aktuelizirani pregovori o prodaji dijela KTK Visoko jedinom ponuđaču koji se pojavio grupaciji Prevent i nakon silnih okupljanja radnika koji su štrajkovali unutar KTK počelo me intezivno zanimati šta se dešava u i oko tog nekadašnjeg Visočkog ponosa i najčvršæeg oslonca visočke privrede prije agresije. KTK Visoko danas ima 1300 radnika, koji primaju kakvu takvu platu i koliko toliko redovnu, a dva su osnovna razloga zašto me priča o KTK posebno počela zanimati. Oba su vezana za dva privatna razgovora sa dvojicom različitih uposlenika ove firme. Prvi mi je rekao da je protiv da Prevent kupi dijelove KTK jer, kako kaže, u KTK se nikad nije manje radilo, a više imalo. U slučaju da ih uzmu “izrabljivači” radne snage iz grupacije Prevent, onda æe morati raditi u tri smjene i neæe imati nikakv osjeæaj sigurnosti, a eventualnih 200KM veæe plate nije vrijedno slobode koju sad  KTK dozvoljava i zbog koje možeš uvijek raditi i nešto privatno. Drugi sadašnji upolsenik mi je rekao;”jel te to neko potplatio pa na Radiju Q ne smiješ da objaviš da je radnicima ukinut hljeb za vrijeme obroka u radnom vremenu”!?

Da podsjetim večinski vlasnik KTK je država gotovo 63%, ostalo pripada Fondovima, a dio od 24% je nekad pripadao radnicima kao malim dioničarima.

Šta je sad najinteresantniji dio priče?

Od tih 24% koliko je pripadalo radnicima KTK, danas je ostalo 0% dionica, upravo zato što su ti radnici koji danas nemaju hljeba za vrijeme radnog vremena prodali sve do jedne svoje dionice kako na regularnom tako i na crnom tržištu dionicama po raznim nominalnim vrijednostima, od 6 do 13KM. Ako matematički preračunamo ove vriednosti 24% dionica puta srednja vrijednost jedne dionice dođemo do nevjerovatnog podatka da su “patriotski” vezani radnici za KTK rasprodajom sopstvene firme u Visoko donijeli nevjerovatnih 5.000.000KM u kešu!!!

Druga strana priče je vezana za ljude koji su koristeæi pozicije rasprodavali sve što je moguæe od KTK u svrhu ličnog interesa u narodu poznatog pod imenom “tal”, a što je Mulo Hodžiæ i ljudi oko njega stvarali desetljaæima. I danas postoje štetni ugovori po KTK za iznajmljivanje prostora po bezobrazno niskim cijenama, sumnjive hipoteke itd,itd…  Svjedok sam jednog marifetluka prodaje prostora KTK u centru Zenice pod čudnim okolnostima.

Zaključak je samo jedan, nemoj da se lažemo da neko istinski voli KTK. KTK svi volimo onoliko koliko nam služi u svrhu privatnog interesa. Zbog toga, bez obzira na stav prvog mog sagovornika o tome kako je Prevent “izrabljivač” radne snage koji ne prijavljuje sve radnike, sad ih otpušta, sad ih prima, radi za praznike, ne pišu se “crvni sati” i uz sve to nas zagađuje i truje, u ovom trenutku po mom slobodnom sudu, najbolja opcija za Visoko je da Prevent napravi dogovor sa Vladom, Agencijom za privatizaciju i samim KTK te kupi dijelove fabrike koji ga zanimaju. Na taj način bi se od one cifre od 1300 radnika oslobodilo njih oko 450 koji bi prešli da rade u Prevent i bili bi na neki način zbrinuti. U toj varijanti, privatni interesi æe biti zadovoljeni kroz opšti interes grada, radnici æe imati redovnu platu u prosjeku veæu za 200KM od sadašnje, uvezat æe se radni staž, neki æe nesmetano moæi u penziju, a pitanje obroka za vrijeme radnog vremena sa ili bez hljeba æe biti smiješno.

Još jedna vrlo interesantna stvar u ovom trenutku isplivava, a vezana je za KTK. Opet je u pitanju famozni i bankama poznati Ejub Mušinbegoviæ, za kojeg je malo poznato da je bio nekadašnji radnik KTK odjela krupne kože. Svoja bivša radna poznanstva je iskoristio kao i sva do sada i “povalio” koga god je stigao, a koga je znao iz te faze svog života. To naravno daje dodatnu nervozu u cijeloj priči o KTK, jer radnik koji je prodao svoje dionice i veæ potrošio pare, kojem kasni plata i koji za doručak nema hljeba u fabrici je opravdano nezadovoljan, radnik spreman na pobunu i usporavanje procesa privatizacije.

Zašto je privatizacija KTK baš u ovom trenutku jako bitna za Visoko?

Dva su razloga. Prvi je zato što smo svojim glasovima na izborima učinili Vahida Heæu “našim” čovjekom u Vladi, a čijem ministarstvu pripada priča o privatizaciji KTK. Drugi je zato što je Enes Ganiæ direktor Agencije za privatizaciju također Visočanin. Uz dobru volju predstavnika KTK i Preventa uz posredovanje Premijera Vlade Federacije Nedžada Brankoviæa i prisustvo načelinika opštine Visoko Muniba Alibegoviæa, ne vidim niti jedan razlog zašto ova priča do 04.04. ( do kada je krajnji rok ) ne bi imala svoj sretni završetak. Izuzev ako svako od pomenutih ne očekuje svoj dio kolačiæa od priče zvane KTK!? Ja hoæu da vjerujem da nije tako, mada se u tom slučaju smatram jako naivnim.

Da se dotaknemo malo i Preventa, privatno nemam neko posebno pozitivno mišljenje kada su u pitanju prava radnika u Preventu, jako mi smeta emisija smrdljivih gasova koje polučuje “muljni kolač” za vrijeme ljetnih dana od kojih se ne može disati u Visokom. Ali treba znati slijedeæe, Prevent zapošljava oko 30% ukupno zaposlenog Visočkog stanovništva, mjesečno dijeli preko 2000 plata koje se na razne načine troše u Visokom. Ili jos bolja postavka, ako zamjenimo teze i pitamo se šta bi mi bez Preventa!? Odgovor je jasan, bili bi mrtav grad, veæ jesmo, ali to bi nas dotuklo. I na kraju, ne znam čovjeka lično, ali mislim da je gospodin Hastor velika faca i veliki igrač za velike utakmice, ne regionalnoj, nego na evropskoj sceni kada je riječ o autoindustriji i neka ga kao takvog među nama.

Zbog svega navedenog, mislim da je za Visoko najbolja opcija da Prevent kupi ponuđeni dio dijela KTK, mislim da je lokalpatriotska obaveza i Vahida Heæe i Enese Ganiæa kao i Senada Bilaloviæa da “poguraju” cijelu priču vezano za ovu privatizaciju. A kasnije æemo se svim legalnim sredstvima boriti za čišæi zrak i prava zaposlenih radnika.