Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CCIBiH: Izvještaj o radu Vlade i Skupštine ZDK-a

Centri civilnih inicijativa (CCI) BiH danas su u Zenici prezentirali svoje ocjene rada Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u 2008. godini. Prema pokazateljima CCI-a, Skupština ZDK-a u 2008. godini imala je učiniak od 75 posto i taj rezultat je za nijansu bolji od onog iz 2007.

– Realizacija Vlade ZDK-a u odnosu na plan u 2008. iznosi 86 posto, što predstavlja blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, ocijenio je Rasim Džeko, konsultant za monitoring CCI-a prezentirajuæi izvještaj o monitoringu rada Vlade ZDK-a.

Iz CCI-a su istakli i pojedince koji u obavljanju javne funkcije, a po njihovim pokazateljima, imaju niske učinke rada. Na neslavnom prvom mjestu meðu njima je dr. Miloš Kuzmanoviæ, ministar zdravstva ZDK-a, za kojeg je procijenjeno da je zaslužan za donošenje svega dviju informacija i jedne strategije, što predstavlja 33 posto planiranog učinka tog ministarstva u prošloj godini.

Za najaktivnijeg kantonalnog poslanika, koji je u Skupštini ZDK-a iznio najviše pitanja i inicijativa ocijenjen je Muris Jabandžiæ-Tigar, zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke BPS-Sefer Haliloviæ.

Najveæi broj inicijativa upuæenih Skupštini ZDK-a u 2008. imali su zastupnici Dževad Hamziæ – 5, Zaim Imamoviæ – 4, Nesib Serhatliæ – 3 (svi iz Stranke za BiH) i Ramo Isak iz BPS-a koji je imao tri upuæene inicijative.

(Fena)