Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Prevent” ponudio malo novca za fabrike KTK Visoko

Najkvalitetniji način da bude riješeno pitanje završetka male privatizacije dvije fabrike KTK Visoko je da razlika izmeðu najniže utvrðene cijene imovine i one koju je ponudio “Prevent” bude pokrivena ratnim dugom firme od FBiH. Ovakvo rješenje Enes Ganiæ, direktor Agencije za privatizaciju FBiH, ponudio je predstavnicima Ministarstva industrije FBiH, menadžmenta i Sindikata KTK i “Preventa”. Ganiæ je podsjetio da je “Prevent” jedini dostavio ponudu za ove dvije fabrike, ali je ponuðena cijena manja od 12,2 miliona KM – najnižeg iznosa koji je odredio Nadzorni odbor KTK. Istakao je da postoji nekoliko modela za rješavanje ovog pitanja, te da æe do kraja sedmice biti održan sastanak s premijerom FBiH i resornim ministrom na kojem æe biti odlučeno o sudbini male privatizacije.

Ubjeðivali smo se s `Preventom` da poveæa cijenu ili da se ta razlika pokrije uz pomoæ Vlade FBiH. KTK ima oko četiri miliona KM ratnih potraživanja od FBiH. To je najkvalitetniji način ako bi Ministarstvo finansija FBiH to odobrilo. Ima još prijedloga s kojima ne bismo sada izlazili u javnost, jer smo još u fazi pregovora. Do kraja sedmice biæe poznato kako æe i hoæe li se završiti privatizacija“, istakao je Ganiæ.

Napomenuo je da je 12,2 miliona KM za fabriku krupne kože i krzna, te fabriku obuæe definitivna cijena ispod koje je Nadzorni odbor KTK odlučio da neæe iæi. Podsjetio je da je uslov iz tendera zadržavanje 460 radnika ovih fabrika.

Do te cifre se mora doæi na bilo koji način. Ovih 12,2 miliona KM bi bilo iskorišteno za obaveze za uvezivanje staža za 1.200 radnika kompletnog KTK i rješavanje hipoteka koje nad imovinom preduzeæa imaju banke i Porezna uprava FBiH. Mora se naæi način da se okonča mala privatizacija, jer je u vremenu krize uvezivanje staža za 1.200 radnika, zadržavanje 460 radnika i stavljanje fabrika u funkciju izuzetno značajno“, rekao je Ganiæ.

Procijenjena vrijednost fabrike obuæe je oko 5,7 miliona, a fabrike krupne kože i krzna oko 39 miliona KM. Osim zadržavanja radnika, uslovi tendera su ulaganje pet miliona KM, te zadržavanje djelatnosti fabrike krupne kože i krzna.

(E-kapija)