Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sarajevo-x.com: Uskoro nabavka prve peæi za kremiranje

 

Preduzeæe “Gradska groblja” Visoko uskoro æe nabavkom prve ekološke peæi omoguæiti spaljivanje onima koji su tokom života izrazili želju da budu kremirani, potvrdili su za Sarajevo-x.com iz ovog preduzeæa. Peæ za kremiranje biæe dovezena iz SAD-a, a koristi se za spaljivanje opreme korištene pri ekshumaciji i biološkog otpada, ali i za spaljivanje umrlih.

“Prije svega peæ se se koristiti za spaljivanje otpada kojeg po zakonu o zaštiti okoliša moramo uništavati. Termo peæ prvenstveno je namijenjena u te svrhe, ali može se koristiti i za kremiranje pokojnika”, kazao je za sarajevo-x.com Asmir Hodžiæ, direktor preduzeæa “Gradska groblja” u Visokom.

Prema njegovim riječima, da bi se pokojnik kremirao potrebno je da njegovi srodnici dostave izjavu ovjerene kod notara u kojom izražava svoju želju da nakon smrti bude spaljen.

“Takoðer je potrebna i potvrda psihologa, da se utvrdi da je osoba bila uračunljiva prilikom davanja izjave i nalaz pataloga da smrt nije nastala nasilnim putem. Za spaljivanje je potrebna i potvrda sa suda da se protiv umrlog ne vodi nikakav krivični postupak. Cijena kremiranja æe biti 68 konvertibilnih maraka”, povrdio je Hodžiæ.

Do sada u Bosni i Hercegovini nije bilo uslova za kremiranje posmrtnih ostataka pokojnika. Jedino je sarajevsko preduzeæe Pokop kremiranje obavljalo u Zagrebu, nakon čega urne sa pepelom budu vraæene u BiH.

Inače, od četiri monoteističke religije jedino katoličanstvo dozvoljava kremiranje mrtavaca. Po islamu, kremiranim osobama ne može se klanjati dženaza, islamski obred koji se izvodi prilikom sahranjivanja umrlog. Pravoslavcima i jevrejima takoðer nije dozvoljeno spaljivanje.

(Sarajevo-x.com)