Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za četiri godine u poticaje privrednog razvoja utrošeno 4,7 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 114. sjednici usvojila je Informaciju o realizaciji poticajnih mjera Vlade ZDK-a u 2008. godini. Kako je izjavio premijer ZDK-a Miralem Galijaševiæ, tokom prošle godine iz budžeta ovog kantona za subvencije preduzeæima u privatizaciji i poticaj u industriji izdvojeno je 1,3 miliona KM. Sredstva su usmjerena za 78 preduzeæa.

„U tri godine, 2005., 2006. i 2007. odobreno je 206 poticaja u  iznosu 3,4 miliona KM. Prema nama dostupnim izvještajima zaposleno je oko 360 radnika“, izjavio je premijer Galijaševiæ.

Govoreæi o realizaciji projekta poticajnih mjera tokom 2009. godine, premijer ZDK-a izjavio je da æe kriteriji za dobijanje poticajnih sredstava biti strožiji.

„Boriæemo se za svako radno mjesto. Favorizovaæemo preduzeæa koja se bave izvozom, odnosno ona koja supstituišu uvoz. Hrana, voda, prehrambeni proizvodi, tu imamo rezerve koje trebamo iskoristiti“, izjavio je jutros Miralem Galijaševiæ, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru ovih programa Vlada ZDK-a je na posljednjoj sjednici odobrila 10.000 KM preduzeæu „Meteortex“ d.o.o. Kakanj i to na ime subvencija uvoðenja i certifikacije sistema za upravljanje kvalitetom po meðunarodnom standardu ISO 9001:2000.

(Fena)