Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer Galijaševiæ najavio da neæe biti smanjenja plaæa

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijaševiæ izjavio je danas da trend pada ukupnih prihoda u prva dva i po mjeseca u ZDK-u iznosi oko 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Na taj trend, prema Galijaševiæevim riječima, u najveæoj mjeri utiče pad indirektnih prihoda koji su manji 10 posto u odnosu na isti period prošle godine.

– Predloženi budžet smatramo da je realan i predviða poveæanje od petposto. Opredijelit æemo se za ustavno funkcionisanje kantona. Tu prije svega mislim na policiju, održavanje funkcije bezbjednosti, obrazovanja, zdravstva. Prioriteti su i socijalna i ostala davanja koja su propisana zakonom. Jedan dio budžeta učinili smo razvojnim, rekao je Galijaševiæ.

Po njegovim riječima, obeshrabrujuæe su vijesti o potezima koje planiraju velike kompanije ArcelorMittal Zenica i Natron Hayat, dok istovremeno ohrabruje stabilno stanje u Preventu, Cementari Kakanj.

– S obzirom na ovisnost i naslonjenost na svjetsko tržište, naš kanton je prvo zahvatila kriza, zato očekujem i da æemo se prvi vratiti u normalu. Cementara Kakanj ostvarila je dobit od 49 miliona KM, ona izvršava svoje obaveze i za nas je ohrabrujuæe da je uprava Cementare odlučila da tu dobit od 5,6 miliona KM uplati u budžet Kantona, odnosno da ostavi dobit ovdje, bez reinvestiranja po svijetu, što je ova kompanija mogla učiniti, rekao je premijer ZDK-a.

Smanjenja i kašnjenja plaæa za budžetske korisnike, kako je Galijaševiæ rekao, sigurno neæe biti tokom šest mjeseci.

(Fena)