Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Neizvjesno učešæe visočkih matematičara i fizičara na Kantonalnom takmičenju u Zenici

Zbog odluke o istovremenom  održavanju takmičenja iz matematike i fizike, postoji moguænost da učenici visočke Gimnazije ne očestvuju na ovom kantonalnom takmičenju zakazanom za 21.mart 2009.g. u Zenici.

Kantonalna takmičenja iz matematike  i fizike zakazana su za isti dan u Zenici, ali i u isto vrijeme u dvije različite škole. Matematičari æe se sastati u zeničkoj Prvoj gimnaziji, a  fizičari u KŠC Gimnazija “Sveti Pavao”. Prema ovoj odluci oni koji su dobri i iz  matematike i fizike, moraju odlučiti iz kojeg predmeta æe se takmičiti. Do sada nije bilo ovakvih situacija, odnosno zakazivanja istih termina i satnica, pa učenici koji su se takmičili iz oba predmeta, nisu  morali birati.

Na odluku o istovremenom održavanju takmičenja iz matematike i fizike, reagovao je Aktiv prirodnog i matematičko – informatičkog područja Gimnazije Visoko, a  podržan je jednoglasnom odlukom Nastavničkog vijeæa Škole. Oni traže “da se navedena Odluka stavi van snage, jer je u suprotnostima s pravima djeteta, sa željama i moguænostima učenika, a i nije pravovremena, jer su učenici i profesori vježbali tokom cijele godine.

Učenici, takmičari, koji godinama idu i na fiziku i na  matematiku opsjedaju Direktora, nastavnike i roditelje u želji da im se omoguæi da, ako to žele, učestvuju na takmičenjima iz oba predmeta” – navodi se u pismu upuæenom ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Navodi se da æe škola, ukoliko se ne izaðe u susret zahtjevima učenika i profesora, odustati od takmičenja.

Molbu da im se omoguæi učestovanje na oba takmičenje iz matematike i fizike, putem emaila, ministrici Zdenki Merdžan, uputile su učenice, takmičarke visočke Gimnazije.

“Imamo učešæe po zakonu na oba takmičenja, ali smo onemoguæene da učestvujemo na njima, i ne samo mi, ova prava su oduzeta mnogim učenicima na našem kantonu” – pišu izmeðu ostalog, učenice visočke Gimnazije.

Kontaktirali smo Ministrastvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, te od Rasima Bajriæa pomoænika ministrice u sektoru obrazovanja i nauke dobili odgovor da učenik mora napraviti izbor, u ovom slučaju  izmeðu matematike i fizike, te da je krajnji cilj zaštititi učenike i svima dati jednake šanse.

Kako nezvanično saznajemo, jutros  u 09.30 sati počeo je sastanak ministrice Zdenke Merdžan i saradnika, a tema je upravo pitanja istih termina takmičenja, na koje su reagovali iz Gimnazije Visoko.