Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predsjednik Medžlisa IZ Visoko Džemil Ugarak: „Kriminal je uradio gospodin Mušinbegoviæ, a pomogao mu je neko iz Sarajevo-osiguranja“


 

U razgovoru za Radio Q, a povodom novih informacija koje su se pojavile u javnosti vezano za pozajmicu od 106.771 KM koje je Sarajevo-osiguranje dalo firmi „RUDAR“ DD. Konjic, a kao mjeničnu garanciju uzelo Medžlis IZ Visoko reagovao je i sadašnji predsjednik Medžlisa IZ Visoko Džemil Ugarak, koji nije štedio riječi uporeðujuæi ovu situaciju sa onom u kojoj je izvarano 18 imama ovog Medžlisa. Najinteresantnije detalje ovog razgovora dijelom prenosimo, a kompletan razgovor možete poslušati sutra u programu Radija Q.

 

Prema našim, još uvijek nepotvrðenim, informacijama „RUDAR“ DD Konjic nije uplatio Sarajevo-osiguranju do predviðenog roka (18.02.2009.god) 106.771 KM, što praktično znači da bi to trebao platiti Medžlis IZ Visoko, možete li potvrditi ili demantovati ove informacije?

 

– Dobre su vam informacije, to je istina, oni su nas blokirali mada tu ima dosta neispravnih radnji i sad je u postupku utvrðivanje izdavaoca mjenice i Sarajevo-osiguranja.

 

Sad je vama (Medžlis IZ Visoko) blokiran račun?

 

         Jedan od dva računa. Nažalost to je bio investicioni račun za džamiju u Hanovima po računu firme „Rudar“ DD Konjic, gospodina Mušinbegoviæa koji je to zloupotrijebio kao predsjednik Medžlisa u tom momentu. Meðutim on nije predsjednik niti validan potpisnik veæ 19 mjeseci, tako da je nažalost Sarajevo-osiguranje blokiralo račun koji je otvoren samo radi tačnih i preciznih podataka za investiciju džamije „Šareni Hanovi“. Tako da su nam veæ do sada uzeli više od 10.000KM koje smo mi imali, a koji su bile namjenjene samo za tu džamiju.

 

Koji su sada vaši naredni potezi?

 

         Mi æemo sada to pokušati „oboriti“, tu je sada grešku napravila i banka jer u potpisu tog računa više nije gospodin Mušinbegoviæ nego druga lica koja su u graðevinskom odboru izgradnje džamije „Šareni Hanovi“.

 

To povlači za sobom mnoga druga pitanja?

 

         Povlači, tužbu protiv banke, Sarajevo-osiguranja i Ejuba Mušinbegoviæa i mislim da æe biti krivičnih prijava od strane Medžlisa prema gospodinu Mušinbegoviæu i osobi iz Sarajevo-osiguranja koja je prihvatila da uzme mjenicu Medžlisa, institucije koja je i moja i Vaša i svih Bošnjaka Visokog, a ne privatna imovina nečija ko je može koristiti za ostvarivanje ličnih interesa.

 

Sve ovo je opet vezano za veæ poznatu aferu „Mušinbegoviæ“, da li ste imali kontakt s njim, odnosno da li ste razgovarali o svemu ovome?

 

         Gospodin Mušinbegoviæ izbjegava razgovore, praktično je moguæe s njim razgovarati jedino kada bi neko provalio u njegovo mjesto stanovanja, a ja nisam ta osoba. Èovjek se ne javlja na telefone, glavni Imam je dva puta razgovarao s njim jer meni neæe da se javi, konkretno u ovom slučaju mislim da su ogromnu grešku napravili i gospodin Mušinbegoviæ i Sarajevo-osiguranje. Ne može Sarajevo-osiguranje dati novac nekome i primiti kao garanciju nešto što se zove društvena imovina ili mjenicu Medžlisa koji je od svih nas Bošnjaka opštine Visoko. Znači ima dva kriminalca, jedan je dokazani Mušinbegoviæ i neko iz Sarajevo-osiguranja koji je sve ovo uradio, zbog čega, ne znam tačno.

 

Dakle slijede tužbe i krivične prijave?

 

         Da, i istraživanja od strane organa koji su ovlašteni za to. Nažalost mi ne znamo još jel kraj tim lopovlucima koje je napravio gospodin Mušinbegoviæ iz prostog razloga što svaki dan dobijamo nešto novo. Ja sam i u emisiji na Radiju Q prije mjesec dana rekao da nema ništa što se zove Medžlisova imovina založeno, meðutim nakon toga se desila ova mjenica.

 

Jel doveden u pitanje rad Medžlisa zbog ove blokade računa?

 

         Pa naravno da jeste. To su bila sredstva kojima se trebalo taj dan ili sutradan da se plate neki radovi na džamiji, meðutim sad taj dio sredstava koji je skinut ne znam kako da nadoknadimo, to su bila sredstva koja je narod prikupio i koja su skinuta po toj mjenici. Naime gospoda iz Sarajevo-osiguranja je blokirala baš račun na kojem je bilo novaca, nije blokirala račun na koji je naslovljena mjenica. Jer ono što ste vi objavili ranije, a što sam vidio na www.visoko.co.ba , to su podaci koje je Sarajevo-osiguranje upisalo po izdavanju mjenice. Mjenica je izdata bjanko, što je još jedan kriminal, jer po mom mišljenju kao ekonomiste nevažeæa je to mjenica, ali to æemo morat dokazati na sudu.

 

Ekonomski i pravno gledano ovdje se opet radi o prevari?

 

– Tu se radi o kriminalu, ne o prevari. To su uradili kriminalci, ja to sad kažem privatno, a to æe se vjerovatno i dokazati.