Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počele pripreme za izgradnju plinovoda kroz cijelu BiH

“Preko plinovoda Visoko – Brnjaci dužine 18 kilometara najkasnije do sredine aprila 2009. godine trebao bi početi transport prirodnog plina za potrebe tvornice kreča u Kreševu”, kazao je direktor preduzeæa za proizvodnju i transport plina BH – Gas Almir Beæareviæ. Kaže da je ovaj novi plinovod veæ bio na funkcionaloj probi te da je sve prošlo u najboljem redu.

Ovaj plinovod je izgraðen za potrebe plinofikacije Kreševa, Kiseljaka i Fojnice. Što se tiče distribucije malim potrošačima, sada je sve na koncesionarima za razvoj distributivne mreže.

“Dobili smo informaciju da razvoj distribucije u Kiseljaku kreæe odmah s obzirom na to da æe sam Kiseljak vršiti neke radove na izmjeni instalacija tako da æe se paralelno raditi i proces razvoja distribucije”, kazao je Bečareviæ, te je dodao da se nada da æe i u Kreševu industrijski objekti koji troše mazut preæi na plin. Kaže da bi to bilo dobro zbog ekoloških problema.

Naime, Kiseljak ima ekoloških problema u grijanoj sezoni. Cijela Srednja Bosna ima problem zbog prevelike sječe šume.

“Lokalne zajednice su saglasne s dolaskom plina zbog pozitivnog ekološkog učinka koji sa sobom nosi ovaj energent”, ističe Bečareviæ i dodaje da se očekuje sniženje cijena plina zbog pada cijena nafte.

(E-kapija)