Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Bosanska piramida Sunca” predstavljena u Banjoj Luci

Osnivaè Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagiæ predstavio je danas u Banjoj Luci rezultate istraživanja na tom projektu u èetiri godine, a koji se razlikuje od svih provedenih u arheologiji.

Prvi put je osnovana nevladina, neprofitna i nepolitièka organizacija za istraživanje arheologije i zaštitu kulturnog naslijeða, èime se, kaže Osmanagiæ, uvodi jedna vrsta konkurencije i u tu oblast.

On kaže da se pokušava da uvede konkurencija i vladinim institucijama koje su inertne kada je rijeè o takvim projektima, ali i na ovaj naèin Fondacija otvara BiH ka svijetu u pozitivnijem smislu.

“O tome govori i podatak da je Visoko u èetiri godine posjetilo oko 500.000 posjetilaca, turista, istraživaèa…, i to je prvi put da je jedna nevladina organizacija privukla toliko ljudi”, rekao je osnivaè Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Želja Fondacije je da putem arheološkog turizma privuèe što veæi broj turista, a da æe “buduænost dovesti do novih još senzacionalnijih otkriæa”.

Osmanagiæ istièe da je iza Fondacije sada 300.000 radnih sati na iskopavanjima i laboratorijskim analizama na najveæem piramidarnom kompleksu na svijetu“ u središnjoj Bosni.

Ispod Bosanske doline piramida – Visoèke doline, kaže Osmanagiæ, nalazi se najveæa na svijetu podzemna mreža tunela, prvi tragovi pismenosti i najstariji beton u svijetu.

Te, vrlo izazovne teze, u protekle èetiri godine smo u velikoj mjeri uspjeli dokazati u saradnji s vodeæim svjetskim nauènim institucijama. Ono što smo do sada analizirali i uradili govori da se zbilja u centralnom Balkanu krije jedna od najstarijih kulturnih oaza u Evropi“, kazao je.

Prezentacija Fondacije u Banjoj Luci bit æe održana i veèeras u Banskom dvoru, a u saradnji sa Zajednicom graðana Banje Luke i Društvom za zaštitu životinja Noa”.