Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Sindikati srednjeg i osnovnog obrazovanja osudili napad uèenika na profesora

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja Zenièko-dobojskog kantona danas su saopæenjem za javnost osudili nedavni napad na profesora u zenièkoj Srednjoj tehnièkoj školi.

Izražavamo saosjeæanje s napadnutim kolegom te pozivamo roditelje uèenika koji su uèestvovali u navedenom incidentu na javno izvinjenje. Želimo skrenuti pažnju javnosti da ovo nije jedini sluèaj napada na nastavnike i profesore te da su se sliène situacije dešavale i dešavaju, kako u srednjim, tako i u osnovnim školama“, stoji u saopæenju koje su potpisali Dževad Hadžiæ i Selvedin Šatoroviæ, predsjednici sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja ZDK-a.

Iz sindikata napominju da usljed ovakvih pojava sve veæi broj prosvjetnih radnika je prinuðen promijeniti profesiju.

Vrijeme je da se o ovakvim stvarima poène otvoreno govoriti te da pretpostavljeni u školama, pedagoški zavodi i druge nadležne institucije prestanu izigravati prosvjetnu policiju, a da svoj rad i djelovanje usmjere na odgojni dio nastavnog plana i programa i da pruže adekvatnu potporu i zaštitu prosvjetnim radnicima na njihovim radnim mjestima“, saopæeno je iz sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja Zenièko-dobojskog kantona.

(Fena)