Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

prof.dr. Joseph Davidovits se ukljuèuje u istraživanja bosanskih piramida

Cuveni francuski hemicar i direktor Instituta za geopolimere prof.dr. Joseph Davidovits aktivno se ukljucuje u projekt istrazivanja bosanskih piramida.

U svom pismu osnivacu Fondacije Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca” Semiru Osmanagicu profesor Davidovits izrazava svoje zadovoljstvo analizama koje su izvrsene na Institutu Kemal Kapetanovic” Univerziteta iz Zenice na celu s profesorom Muhamedom Pasicem u kome se dokazuje betonski karakter blokova na Bosanskoj piramidi Sunca.”

Davidovits kaze da ove analize potvrdjuju i njegove prve utiske analize uzoraka” iz Visokog. On je bio iznenadjen prisustvom dzepova kalcinirane gline”, koja nastaje grijanjem na umjerenim temperaturama izmedju 500-750 stepeni.

Ovaj materijal, pod nazivom metakaolin se koristi u modernoj geopolimerskoj tehnologiji za proizvodnju betona, ciji je izumitelj upravo Davidovits. Najbolji rimski cement otprije 2.000 godina je nastajao mijesanjem metakaolina (“testa” na latinskom) s krecnjakom (“opus signinum”) i od njega su gradjeni Koloseum i Panteon.

Ovaj naucnik je izazvao dosta kontroverzi kada je sredinom 1970-ih ustvrdio da je Keopsova piramida gradjena od izljevanih (betonskih) blokova. Tu svoju tezu je eksperimentalnim putem potvrdio pocetkom 1990-ih i danas saradjuje s vodecim svjetskim naucnim institucijama.