Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA Prevent želi KTK Visoko

Na poziv Federalne agencije za privatizaciju, kojom je oglašena prodaja dvije fabrike Kožarsko-tekstilnog kombinata Visoko – Tvornica za preradu kože i krzna te Tvornica za proizvodnju obuæe – pristigla je samo jedna ponuda. Za preuzimanje ove dvije tvornice zanteresirana je ASA Prevent grupa u veæinskom vlasništvu Nijaza Hastora, koja je još prije nekoliko godina s federalnom Vladom pregovarala o preuzimanju KTK. No, kako od tih pregovora nije bilo ništa, Prevent je u Visokom izgradio novu tvornicu za preradu kože koja posluje pod nazivom Prevent Leather. U toj tvornici Prevent veæ nekoliko godina proizvodi kožne presvlake za nekoliko vrsta luksuznih automobila iz porodice VW, a preuzimanjem dvije postojeæe tvornice koje su u veæinskom državnom vlasništvu, Prevent namjerava proširiti djelatnost.

U dvije visoèke tvornice koje federalna Vlada namjerava prodati trenutno je uposleno 456 radnika a knjigovodstvena vrijednost kapitala procijenjena je na oko 45 miliona KM. Meðutim, obje tvornice optereæene su višegodišnjim kreditima, neizmirenim obavezama prema fondovima i radnicima, pa æe glavnina novca ostvarenog od prodaje otiæi na izmirenje dospjelih obaveza. U najboljem sluèaju, na ovoj transakciji Agencija za privatizaciju mogla bi inkasirati 4-5 miliona KM. Uprkos snažnom valu ekonomske recesije koji je potopio evropsku automobilsku industriju, ASA Prevent grupa poslovnu 2008. godinu okonèala je s rekordnim bruto prihodom od preko 800 miliona maraka, što je neznatno manje od bruto prihoda koji je protekle godine ostvarila prvoplasirana kompanija u BiH – Elektroprivreda BiH.

No, poslovni rezultat ASA Prevent grupe u 2009. godini ni izbliza neæe biti kao prošlogodišnji, zbog drastiènog smanjenja porudžbi iz inostranstva i oèekivanog pada prodaje novih automobila u BiH od najmanje 10 odsto.

(sb/comart.ba)