Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Policajci iz ZDK rekorderi po malim platama

Policajci na platnom spisku policije MUPa ZDK imaju najniže plaće od svih policijskih službenika u državi i nalaze se na rubu egzistencije, kažu u Sindikatu policije ZDK. Sa prosjećnom plaćom policajca u ZDK od 490 KM, teško se može živjeti i nositi se sa odgovornošću, kroz koju se često rizikuju život. Policijajci su nerijetko izloženi prijetnjama i napadima kriminalaca, a jedva sastavljaju kraj s krajem, i ako se ovako sa raspodjelom buđetskih sredstva nastavi postaće socijalni slučajevi

     Iako imaju isti opis posla i stručnu spremu, razlika visine plaća zaposlenih u MUP-ovima je nelogično nesrazmjerana. Tako da policajac Kantona Sarajeva ima tri puta veću plaću nego policajac u koji radi na području ZDK. Policija Unsko-sanskog kantona ima dva puta veće plaće, a Tuzlanski kanton ima za 50 posto bolje plaćene policajce u odnou na MUP ZDK.

Nelogičnosti u budžetskim raspodjelama i nagrađivanju donose i neke porazne činjenice, pa ispada da je razlika u plaći između policajca, koji je tek počeo raditi, i onoga koji ide u penziju, a koji je šef smjene 32 marke!  
 

”Imali smo na desetine prijetnje napada na policajce u ZDK na policajce. Nikada niko iz Vlade se nije udostojio da ih nazove, da ih posjeti, a znaju nas prozivati. Sve političare iz Vlade i Skupštine ZDK javno pozivam na suočenje u bilo kojoj radijskoj ili televizijskoj emisiji, i želim ih pitati da li imaju obraza i časti ijednog policajca pogledati u oči”, ističe Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata policije ZDK.

 

Policiji MUPa ZDK zna se da nedostaje kadra, i to 20-30 posto u odnosu na broj potrebnih ljudi, a to je puno više nego što trenutno se traži novih kadrova. Kvalitetni stručni kadrovi odlaze upravo iz egzistencijalnih razloga, i oni koji su se dosad nosili sa svim oblicima kriminala i kriminalaca sada napuštaju posao radi niskih plaća. Većina ih prelazi u slične sigurnosne agencije, gdje je plaća po pet do deset puta veća nego što im je bila dosad.

U Sindikatu policije MUPa ZDK neće odustati od borbe za prava policajaca, ali isto tako ne misle da trebaju trpiti uslove rada i nepravde u raspodjeli budžetskih sredstva. (Zeda)