Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

01.februara počinje humanitarna akcija kupovime mamografa u JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko : “Probudimo se, da ne bude kasno”

Kako bi ženama na području općine Visoko  bila omogućena prevencija i rano otkrivanje raka dojke, JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko u saradnji sa koordinacionim timom  planira četveromjesečnu akciju prikupljanja sredstava za kupovinu  mamografa.  Akcija će se od  01. februara pa do kraja mjeseca maja provoditi pod sloganom  “ Probudimo se, da ne bude kasno”.

 

U ovu humanitarnu akciju  uključene su brojne žene s područja općine Visoko: zdravstvene radnice, ekonomistice, pravnice, prosvjetne radnice i brojne druge žene, potencijalne žrtve ove zloćudne bolesti.

 

Karcinom dojke  je najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji, čini 25% svih malignih oboljenja kod evropskih žena. Godišnje se u svijetu registruje 800 000  novih slučajeva. U zemljama EU broj oboljelih  je 105 na 100 000 žena godišnje, a  u BiH do 40 na 100 000. Karcinom dojke najčešći je uzrok smrti žena između 40 i 50 godine života..

Osnov prevencije je u ranom skriningu, aktivnom traženju karcinoma u određenoj skupini populacije koji se provodi kliničkim pregledom i mamografijom.

 

Žene s područja Visokog  trenutno ovaj pregled plaćaju 25 KM. Pregled se obavlja u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje pacijentica mora da snosi troškove prijevoza, naručuje se na pregled, s periodom čekanja 2 do 3 mjeseca.

 

Prema procjenama, kada bi svaki stanovnik općine Visoko donirao po 5 KM, tada bi se mogao nabaviti mamograf. Pregled bi tada koštao 20 KM čime bi se platili troškovi razvijanja filmova i operativno – administrativnih troškova, a  besplatan pregled bi bio za sve žene sa dijagnosticiranim karcinomom dojke.

 

Tokom kampanje javnost će biti upoznata  s ciljevima humanitarne akcije, kroz medijske istupe članica projekta, a  bit će otvoren i humanitarni broj  kojim će se putem telefonskog poziva prikupljati novčana sredstva.