Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mirzeta Džonlagić: Tri poljoprivredna proizvođača lani ostvarila izvoz

Prema podacima Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) tokom 2008. tri privredna subjekta iz ovog kantona ostvarila su izvoz poljoprivrednih proizvoda izvan granica BiH.

– “Brovis” iz Visokog za 11 mjeseci prošle godine na inotržište plasirao je 340.247 kg pilećeg mesa, “Bio-šamp” iz Tešnja je ostvario izvoz 39.000 kg prerađenih gljiva, dok je tvornica “Kelly” iz Zavidovića u inostranstvo plasirala 29.500 kg čipsa, izjavila je Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a.

Među pozitivne promjene, kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u ZDK-u prošle godine, spada i uvođenje novih poljoprivrednih kultura u proizvodnju.

U resornom kantonalnom ministarstvu, ističu zasad “američke borovnice” na površini od 2,5 ha. U proizvodnji žitarica uvedene su dvije nove kulture, heljda i spelta.

S obzirom na to da ZDK ima relativno dobre uvjete za proizvodnju organske hrane, pozitivno se ocjenjuje i formiranje prvog udruženja za proizvodnju organske hrane s nazivom “Asocijacija organskih proizvođača ZDK-a”.

Još konkretnija u ovoj oblasti je firma “Bionatura” iz Breze koja je u 2008. s certifikatom organskog proizvođača, zasijala 27,5 ha heljde i proizvela oko 40 tona ove žitarice.

(Fena)