Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Malezijci još uvijek zainteresirani za gradnju visočkog aerodroma

Malezija je još uvijek zainteresirana za izradu Studije izvodljivosti  za izgradnju aerodroma u Visokom, a postoji i zainteresiranost za izgradnju aerodroma – potvrđeno je tokom današnjeg razgovora sa premijerom Vlade ZDK, Miralemom Galijaševićem  i načelnikom općine Visoko Munibom Alibegovićem.

 

Visoka  delegacija predvođena malezijskom ambasadorom u BiH Adnan Zulfiklijem danas je obišla lokalitet predviđen za izgradnju aerodroma. Prilikom posjeta članovima delegacije  predočena je i dosad urađena dokumentacija  o prostoru i  geografskim prednostima izgradnje aerodroma na ovoj lokaciji. Upoznati su i sa usvojenim prostornim planovima na lokalnom nivou koji predviđaju aerodrom na lokaciji Radovlje pored Visokog.

„ Ono što bismo svi voljeli jeste da nam ova Studija pomogne u daljim planovima ugradnje visočkog aerodroma u kantonalne i federalne planove, te i u smislu ekonomske opravdanosti postojanja  aerodroma na ovoj lokaciji“ – izjavio je novinarima načelnik općine Visoko Munib Alibegović.

O planovima  o izradi Studije izvodljivosti o izgradnji aerodroma „Visoko“, članovi malezijskog tima već su upoznali federalnog premijera Nedžada Brankovića tokom jučerašnjeg susreta. Planirano je da se ovaj projekat radi u okviru stalne suradnje Malezije na pomoći razvoju BiH.

 

Susretu s malezijcima prisustvovao je i Hasan Čengić  vlasnik Bosanske investicijske organizacije koja se u  Službenom  glasniku općine  Visoko navodi kao ulagač i vlasnik visočkog aerodroma sa 67 posto.

Hasan Čengić nije bio raspoložen za davanje izjava medijima.