Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

www.dnevniavaz.ba: Prevario oko 300 svojih prijatelja, kolega, poznanika i 40 radnika

 
Ejub Mušinbegović, bivši šef poslovnice “Centrotransa” u Visokom, obmanuo je oko 300 svojih prijatelja, kolega, poznanika i 40 radnika ove firme tako što ih je nagovorio da uzmu kredite od po nekoliko desetina hiljada maraka koje bi on kasnije vraćao. Međutim, te kredite sada vraćaju oni koji su ih i podigli.

Dobili otkaze

U čitavu ovu aferu uključeni su i zaposlenici banaka kod kojih je kredit podignut, a to su “IK Banka” iz Zenice i “Raiffeisen bank”, odnosno, poslovnice u Visokom i Kaknju. Naime, nekoliko radnika pa uključujući i direktore poslovnica ovih banaka u Visokom i Kaknju, dobili su otkaze.

Ovu informaciju nisu nam potvrdili u ovim bankama, ali su nam u MUP-u ZDK kazali da je Uprava “IK Banke” podnijela prijavu protiv odgovornih lica u preduzeću “Centrotrans”.

– Navode se određene nezakonitosti prilikom odobravanja kredita za uposlenike “Centrotransa”. Postoje sumnje da su određeni krediti realizirani na nezakonit način uz krivotvorenje nekih dokumenata. Svi dostavljeni podaci se provjeravaju – kazala je Aldina Ahmić, portparol komesara MUP-a ZDK.

Nema podataka

Ona dodaje da se radi o većem broju odobrenih kredita tako da je to izuzetno obiman posao te da se vode razgovori s radnicima i ostalim ljudima, tačnije, “žrtvama” Mušinbegovićeve obmane.

– Nema podataka o konačnom iznosu podignutih kredita, jer razgovori sa svim radnicima još uvijek nisu završeni – naglašava Ahmić.

U “Centrotransu” Sarajevo se ograđuju od bivšeg šefa poslovnice u Visokom koji je još u septembru 2008. godine napustio ovu firmu.

– Ejub Mušinbegović je napustio “Centrotrans” i otišao u penziju tako da nemamo uopće nikakvog kontakta s njim. Ovaj slučaj ne može imati nikakve posljedice po kompaniju “Centrotrans” – kaže Safudin Čengić, izvršni direktor “Centrotransa”.


RANIJE OBJAVLJENI TEKST NA ISTU TEMU (10.01.2009.god) 

Zbog bankarskog skandala “Mušinbegović” pale dvije direktorske glave i u IK Banci

U narodu i među bankarima poznat kao slučaj “Mušinbegović” nakon Raiffeisen banke danak je uzeo i u IK Banci. Kako saznajemo jučer su otpušteni direktori poslovnica u Visokom i Kaknju. Od ranije je poznato da je zbog kreditnog skandala u Raiffeisen banci nekoliko radnika visočke poslovnice, uključujući i drektoricu izgubilo posao. Radi se o višemilionskoj prevari u koju su uključeni, neki svjesno, a neki ne i radnici Centrotransa. 

Prevera u IK Banci je u visini cca. 2.000.000KM, od toga se pretpostavlja da je vraćeno nekih 300.000KM, a cijela priča seže puno dalje od bivšeg konduktera, kasnije hadžije i direktora visočke poslovnice Centrotransa Ejuba Mušinbegovića. IK Banka je kreditirala uposlenike Centrotransa sa “povoljnom” kreditnom linijom na sedam godina po 15 odnosno 20.000KM. Takvih kredita u Visokom obrađeno je oko 40 u vrijednosti oko 700.000KM, dok je poslovnica u Kaknju bila “uspješnija” i odobrila 70 takvih kredita. U sjedištu banke u Zenici realizivano je pet ovakvih slučajeva, za te slučajeve niko nije odgovarao, naprotiv, član komisije za dodjeljivanje tih kredita u Zenici kasnije je nagrađen da bude predsjednik komisije koja će otpustiti dva pomenuta direktora i voditi postupak protiv još četiri uposlenika. 

Za slučaj IK Banke vezan je i izvjesni Tabak, koji se iz sjene pojavljuje isto kao i u slučaju Reiffaisen banke, a koji je ničim izazvan u jednom navratu došao u banku i uplatio odjednom rate za sve dužnike. Interesantno je da se Centrotrans ograđuje od cijele priče iako su potvrde o stalnom zaposlenju i visini primanja, kao obavezan dio papirologije za izdavanje kredita, dolazile sa pečatom Centrotransa, koji je, kasnije će se ispostaviti, nevažeći još od 2002 godine, ali je pitanje ko je taj ko nije uništio taj pečat, što je opet zakonska obaveza. Ejub Mušinbegović je po hitnom postupku penzionisan koliko smo uspjeli saznati, ali priča o ovoj bankarskoj prevari izgleda je najmanje vezana za Ejuba Mušinbegovića i neke pretpostavke kažu da su u igri puno veće “ribe” od sitnog Mušinbegovića za kojeg će i danas većina ranika reći da je bio pošten čovjek, na kraju krajeva bio je i predsjednik Medžlisa IZ Visoko punih deset godina, a to bi trebala biti neka referenca, mada su u tom trenutku nestajale i plate imama iz lokalnog Medžlisa.

U cijeloj prevari ima niz interesantnih detalja kada pričamo o IK Banci, recimo kao onaj da se isti čovjek pojavljuje u Nadzornim odborima i Centrotransa i IK Banke, tako da je prosto nevjerovatno da se prevara na vrijeme nije mogla otkriti. Interesantan je i detalj ko je sad direktor IK Banke poslovnica Visoko? To je osoba iz sindikata ove banke, što znači da se neko potrudio da “zametne” tragove, a dosadašnji smijenjeni direktori su kolateralna šteta kao i još četvero uposlenika iz Visokog i Kaknja protiv kojih se vodi disciplinski postupak unutar banke.

O svim ovim neregularnostima i mnoštvu čudnih momenata vezanih za slučaj “Mušinbegović” unutar IK Banke ima dosta materijala kojim bi se mogla pozabaviti Agencija za bankarstvo FBiH, ako hoće i ako joj je u interesu istina i pravda.

A kome je danas do istine i pravde!?