Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Konferencija “Uticaj globalne krize na BiH”

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana konferencija na temu Uticaj globalne krize na Bosnu i Hercegovinu”. Konferenciju je otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, koji je rekao da se globalna kriza u ovom kantonu osjeti, posebno u izvoznom sektoru.

Nadamo se da će mjere svih nivoa vlasti doprinijeti ublažavanju krize“, izjavio je Galijašević.

U radu konferencije kojoj je prisustvovao veći broj predstavnika privrednih subjekata, općina i privrednih udruženja, učestvovali su prof.dr. Željko Šain, prof.dr. Muris Čičić, prof.dr. Fikret Čaušević i mr. Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH.

“Mi smo već ranije kazali da ne očekujemo direktne uticaje na bankarski sektor. Ranije smo imali provjeru povjerenja građana i depozirata i položili smo taj ispit. Očito je ipak da će biti manje sredstava za finansiranje, bit će manje doznake iz inostranstva i da će biti manje stranih investicija. Pitanje kako ćemo nadomjestiti te resurse. Dalji proces privatizacije, smanjenje potrošnje, štednja na svim nivoima, mogla bi biti jedna od mjera“, kazao je Kemal Kozarić.

Konferencija na istu temu već je održana u Tuzli, a uskoro će biti održane u Bihaću i Brčkom.

Prof.dr. Muris Čičić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, rekao je da se već osjeti trend smanjenja stranih investicija.

Imajući u vidu da je u SAD i Evropskoj uniji urađeno puno toga kada je u pitanju ova kriza, upumpana je ogromna količina kapitala, kako u bankarski finansijski sektor, tako i u određene kompanije, mislim da će to dati određene rezultate već polovinom ove godine, dok će proces izlaska iz recesije trajati više od godine dana i da će se izlazak desiti do kraja 2010. godine“, rekao je Čičić.

On je optužio Vijeće ministara BiH da ne čini ništa da bi građani BiH što blaže osjetili ovu krizu.

(Fena)