Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Kampanja “Bez pojasa niste sigurni”

Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) ZDK-a, u okviru svog projekta “Promocija zdravlja”, pokrenuo je kampanju “Bez pojasa niste sigurni”. U okviru kampanje štampano je hiljadu velikih plakata i 40.000 letaka prigodnog sadržaja koji će biti distriburani u svih 12 općina ZDK-a.

“Pored ovih aktivnosti, planiramo veliki broj radijskih i televizijskih emisija na lokalnim medijima, kako bi putem istih skrenuli pažnju građana na značaj upotrebe pojasa i zaštite djece u vozilima”, izjavio je dr. Senad Huseinagić, direktor Zavoda za javno zdravstvo ZDK-a.

Organizatori kampanje prezentirali su rezultate istraživanja provedenog na području ZDK-a, prema kojem samo 21 posto vozača i 14 posto suvozača u gradskoj vožnji koristi pojas.

“Značajan broj poginulih i stradalih učesnika u saobraćajnim nezgodama mogao je biti spašen da je koristio pojas u automobilu”, rekao je Huseinagić.

Tokom 11 mjeseci 2008. godine na putevima u ZDK-a evidentirano je 3.885 saobraćajnih nezgoda u kojim je povrijeđeno 1.048 osoba, od čega 830 lakše i 218 teže. U pomenutom periodu smrtno je stradalo 39 osoba.

(Fena)