Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ekapija.ba: Nije određena najniža cijena Fabrike KTK Visoko

 

Nadzorni odbor preduzeća KTK Visoko odlučio je dvije fabrike ovog kožarsko-tekstilnog kombinata prodati putem neposredne pogodbe sa zainteresovanim kupcima, rekao je juče predsjednik tog tijela Suad Šahinović. U KTK su kazali da će javni poziv potencijalnim kupcima biti objavljen početkom iduće sedmice. Šahinović ističe da u javnom pozivu neće biti postavljeni nikakvi uslovi investitorima.

“Ići će se u razgovor u neposrednoj pogodbi. Nije određena najniža cijena za imovinu”, dodao je Šahinović.

Na pitanje da li to znači da fabrike krupne kože i krzna, te obuće mogu biti prodane za jednu KM, odgovorio je da se to neće desiti.

“Postoji zdrav razum ispod čega se neće ići. Sa zainteresovanim kupcima pokušaćemo postići dogovor. Vidjećemo šta nude, a postoje procijenjene vrijednosti fabrika”, tvrdi Šahinović.

Odluka o neposrednoj pogodbi donesena je nakon što u novembru i decembru prošle godine nisu uspjeli tenderi za malu privatizaciju dvije fabrike KTK Visoko koje su ponuđene odvojeno. Sudski vještak je fabriku krupne kože i krzna i fabriku obuće procijenio na 44,7 miliona KM, ali je njihova početna cijena na prvom tenderu bila oko 24,5 miliona, a na drugom je snižena na oko 17,8 miliona KM.

Tenderi nisu uspjeli jer nije bilo ponuda, iako je sarajevski “Prevent” ranije uputio pismo namjere za kupovinu ove imovine KTK. Uslovi tendera su bili ulaganje ukupno pet miliona KM, zadržavanje svih 450 radnika i zadržavanje djelatnosti u fabrici krupne kože i krzna.