Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Isplate ili protesti !

 

Savez demobilisanih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 92-95. Zeničko-dobojskog kantona, održao je vanrednu sjednicu čiji su zaključci proslijeđeni premijeru Kantona Miralemu Galijaševiću, ministru za boračka pitanja ZDK Sejadu Naliću i direktoru Službe za zapošljavanje ZDK Nihadu Pašaliću.

Ukoliko zahtjevi ne budu ispoštovani, Savez će pozvati demobilisane borce na javne proteste koji će trajati dok se zahtjevi ne ispune, a tražiće se i smjene odgovornih za provedbu zahtjeva demobilisanih boraca.

Tražimo da decembarske naknade za vrijeme nezaposlenosti za demobilisane borce budu isplaćene do 15. januara i u skladu sa zaključcima od 24. decembra 2008. godine. Također, tražimo da se demobilisanim borcima u ZDK do 15. januara isplati razlika od 15 KM u skladu sa prosjekom ličnog dohotka sa prethodnom godinom i tražimo da se naknade u 2009. godini isplaćuju do prvog u mjesecu, izjavio je predsjednik Saveza demobilisanih boraca BiH Mehmed Šišić.

Na vanrednoj sjednici Upravni odbor Saveza zaključio je, da se od Vlade Kantona zatraži da u svim javnim preduzećima čiji su osnivači Kanton i Opština, izvrši uvid u način prijema novouposlenih radnika od 2006. godine do danas.

(Fena)