Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom od ponedjeljka vanredno stanje?

Ukoliko se problem dotoka prirodnog gasa ne riješi do ponedjeljka, nadležne vlasti u BiH proglasiće vanredno stanje, saopšteno je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH posvećenog razmatranju situacije nastale nestankom gasa. Sastanak su održali članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem, ministrom energetike i rudarstva FBiH Vahidom Hećom, mandatarom za premijera Kantona Sarajevo Besimom Mehmedićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem, te direktorima BH Gasa Almirom Bećarevićem i Elektoprivrede BiH Amirom Jerlagićerm.

Učesnici sastanka su pojasnili da dosada poduzete interventne mjere mogu trajati do ponedjeljka, te da će biti razmotrena odluka o proglašenju vanrednog stanja ako se dotad ne riješi situacija sa dotokom gasa.

Vanredno stanje će se odnositi na regione koji su energetskim ovisni o snabdijevanju gasom, a to su Kanton Sarajevo, Istočno Sarajevo, Zenica, Visoko i Zvornik.

-Već ulazimo u period kada moramo za takve prilike vršiti i pravno angažovanje javnih sredstava i budžeta javnih preduzeća, rekao je federalni premijer Nedžad Branković, dodajući kako vlasti moraju biti pripremljene za sve moguće scenarije.

On je rekao kako je danas održan sastanak na operativnom nivou instituacija FBiH i dva kantona kako bi se dogovorilo produženje sadašnjih interventnih mjera.

Nakon sastanka je rečeno da toplane u Kantonu Sarajevu imaju za 30 dana dovoljno mazuta i nafte, a da će tamo gdje nema alternative za građane biti osigurano što više grijnih tijela, te pomoć u čvrstom gorivu. Mandatar za premijera Kantona Sarajevo Besim Mehmedić potvrdio je da će štabovi Civilne zaštite u saradnji s mjesnim zajednicama na području KS sačiniti i dostaviti spiskove domaćinstava koji imaju potrebu za snabdijevanjem čvrstim gorivom. Također, nakon sastanka je rečeno da u rafineriji u Bosanskom Brodu ima dovoljno količina mazuta, ukoliko se bude ukazala potreba za dodatnim količinama.

 (FTV)