Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Uposleni u organima pravosuđa najavljuju štrajk

Koordinacioni odbor sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata organa državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova Zeničko- dobojskog kantona (ZDK) najavio je da će do kraja ove sedmice biti donesena odluka o početku štrajka upozorenja zaposlenih u organima pravosuđa. U štrajk, koji će trajati mjesec dana i koji će se ogledati u jednosatnoj ili dvosatnoj svakodnevnoj obustavi rada, stupit će oko 450 uposlenih u šest općinskih sudova, Kantonalnom sudu u Zenici i Tužilaštvu ZDK-a.

Socijalno-ekonomski položaj zaposlenika u sudovima je katatsrofalan. Nakon što je Skupština Kantona usvojila Odluku o privremenom finansiranju, jasno je da tu neće biti napretka, što je uticalo da se ubrza postupak oko stupanja u štrajk“, kaže Esad Grahić, predsjednik Sindikata uposlenih u organima uprave i sudske vlasti ZDK-a.

U zahtjevima dostavljenim Vladi ZDK, Koordinacioni odbor sindikalnih organizacija, traži da startni osnov iznosi 60 % prosječne plaće u FBiH, topli obrok i regres u skladu sa Kolektivnim ugovorom, isplatu jubilarnih nagrada, kao i uređenje postojećeg Pravilnika o radu.

Grahić i predsjednik Koordinacionog i Štrajkačkog odbora, Nasir Beganović danas su na press konferenciji izjavili kako su plaće zaposlenih u pravosuđu u ZDK-a uvjerljivo najniže u Federaciji BiH.

(Fena)