Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Enes Ganić: Do kraja mjeseca riješiti pitanje privatizaciju Aluminija

Komisija za privatizaciju Aluminija u četvrtak će održati sastanak i zatražiti od federalne Vlade da se očituje o spornim pitanjima vezanim za privatizaciju mostarskog poduzeća, potvrdio je za Dnevni list Enes Ganić, direktor federalne Agencije za privatizaciju i predsjednik spomenute komisije.

On ističe da se sporna pitanja oko privatizacije Aluminija hitno moraju riješiti. “Svi problemi koji su usporavali i kočili privatizaciju, trebaju se staviti na stol i treba se porazgovarati o njima. Ako postoji način da se oni riješe, treba ga predložiti, jer odugovlačenje više ne bi išlo nikome u prilog. Mislim da bi se neke stvari u ovome mjesecu trebale riješiti”, kaže Ganić.

Na sastanku koji će biti održan u četvrtak ponovno će biti govora o “nenominiranom” kapitalu u Aluminiju i pitanju može li se zbog tog kapitala poslije provedene privatizacije u sudu upisati nova struktura vlasništva. Dnevni list tako podsjeća da je Vlada Federacije vlasnik 44% kapitala Aluminija, 44% se vodi kao “nenominirani” kapital, što je odavno sporno, dok je 12% vlasništvo šibenskog TLM-a.

Ganić je kazao da će od Vlade zatražiti očitovanje o spomenutom pitanju, ali i o pitanju električne energije, koja je jedan od spornih čimbenika u procesu privatizacije.

Da će siječanj biti u znaku Aluminija, pred kraj godine za Dnevni list je potvrdio i federalni premijer Nedžad Branković, koji je kazao da će prvi zadatak Vlade biti pitanje Aluminija. “Tražit ćemo od komisije da prenese naš prvoplasirani i prvorangirani stav oko cijena električne energije, zatim naš stav oko projekata zaštite okoliša i da nam pojasne može li se po provedenoj privatizaciji u sudu provesti nova struktura vlasnika”, kazao je tada Branković, ne želeći komentirati koji je to stav Vlade o električnoj energiji za Aluminij. No, poznato je da federalna Vlada i nakon brojnih upozorenja iz Aluminija ne želi promijeniti svoju odluku o nabavi jeftinije električne energije za to poduzeće, zbog čega su u kompaniji najavili otpuštanja radnika. Privatizacija Aluminija odugovlači se gotovo dvije godine, a Vlada još nijednom nije razmatrala ponudu prvorangiranog ponuđača konzorcija švicarskog Glencora, širokobriješkog Feala i Dalekovoda Hrvatske. U međuvremenu, poduzeće zbog svjetske ekonomske krize i nepovoljnih cijena električne energije nailazi na velike poteškoće u radu.

Do krize u Aluminiju d.d. Mostar došlo je nakon drastičnog pada cijena aluminija i nakon odluke Vlade FBiH o opskrbi strujom koja je i ovaj put, kako je prije nekog vremena kazao direktor Aluminija Mijo Brajković, diskriminirajuća po Aluminij. Mostarski Aluminij i federalna Vlada su u dvogodišnjem sporu oko toga treba li Aluminij samostalno na tržištu nabavljati količine električne energije koje mu nedostaju, a koje mu ne može osigurati Elektroprivreda HZ HB.

(NINA)