Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Udruženje “Dobro” podijelilo 62 paketića u Visokom

 

Akcija koju je po drugi put organizovalo Udruženje “Dobro” privodi se kraju. Da podsjetimo, akcija “Paketići za sve” organizovana je sa ciljem da radost praznika, na poseban način, osjete i djeca socijalno ugroženih porodica, čiji roditelji jedva mogu priuštiti ono osnovno za život i kojima je svaki slatkiš ili igračka luksuz. Mnogi građani, firme, organizacije odazvale su se pozivu i učestvovali u akciji doprinosima u vidu igračaka, slatkiša, knjiga, novca i sl. Volonteri akcije su tokom decembra sve skupljali, pakovali u prostorijama Mjesne zajednice Hrasno i organizirali podjelu.

Do sada je podijeljeno oko 700 paketića. Pored sarajevskih mališana, paketiće su dobili, ili će dobiti u narednih par dana mališani, većinom djeca povratnika, iz mnogobrojnih bh. gradova:
– Međeđa (45 paketića)
– Doboj (75 paketića)
– Zenica (58 paketića)
– Zvornik (50 paketića)
– Travnik (61 paketić)
– Goražde (273 paketića)
– Ustikolina (51 paketić)
– Bugojno (5 paketića)
– Zavidovići (18 paketića)
– korisnicima Udruženja „Žene za Žene International“ (Kakanj, Srebrenica, Srednje, Vitez, Zenica, Jablanica, Sarajevo: ukupno 150 paketića)
– korisnicima organizacije „Prijatelji porodice“ (212 paketića)

Dodatno, uz pomoć Volksbanke i VB Leasinga, mališanima iz Vareša je podijeljeno 50 paketića, a uz pomoć danske organizacije Bonus podijeljeno je 65 paketića mališanima iz Ilijaša i 35 paketića mališanima iz Olova. U Visokom su 27.12. podijeljena 62 paketića u Caffe-u Calypso.
Za 33 mališana iz MZ Nahorevo paketići su podijeljeni 29.12.

U Tuzli, u  saradnji sa organizacijom „Zemlja djece“ pripremljeno je 700 paketića za djecu iz Tuzlanskog kantona, od kojih je 30 paketića sa posebnim proizvodima obezbijeđeno za djecu dijabetičare, a jedan broj posebnih paketića za djecu oboljelu od cekijalije. Ovi paketići distribuirani su u izbjeglička naselja Mihatovići, Mrdići i Ježevac, u romska naselja Olanovica, Poljice i Svatovac, te djeci sa spiska  Centra za socijalni rad, kao i korisnicima Udruženja Zemlja djece.
 
U narednih par dana, paketići će biti dostavljeni i podijeljeni djeci iz Mostara (10 paketića), Maglaja (13 paketića), te Olova (pored 35 navedenih, još 11 paketića).

Za mališane iz Sarajeva upriličena je posebna manifestacija u caffe-u Boulevard u Uniticu, kao i prošle godine. Paketiće je dječici podijelio Djeda Mraz uz pomoć 12 patuljaka (djece volontera akcije), a zabavljali su ih klaun Saša i „Srce puno osmjeha“, Dalal i Aida iz grupe Erato, plesna grupa “Gymtrech”, Pipi Duga Čarapa (Amela Tanović), Enver Lugavić Kice,  grupa “Gjul”, Dr.Zo, plesači iz Tanzelarije, Amel Æurić, Feđa Ðedović, te mnogobrojni mladi izvođači koji su svojim pjevanjem, plesom i recitovanjem obogatili program pripremljen za mališane. Tada je podijeljeno oko 487 paketića, u 3 grupe djece.

Preostalo je još, u okviru akcije, dostaviti i podijeliti paketiće mališanima iz Bosanskog Grahova (41 paketić), Pala (3 paketića), Breze (1 paketić), i Čajniča(10 paketića),  što će biti završeno do kraja januara.

Ukupno u okviru akcije je obradovano oko 1660 mališana, i dodatnih oko 800 u saradnji sa drugim organizacijama.

Nakon svega, riječ „kraj“ za ovu akciju je teško izgovoriti… Ovaj mjesec darivanja i volontiranja u akciji PAKETIÆI ZA SVE pokazao je prvenstveno kako je mnogo dobrih ljudi svuda oko nas, voljnih i spremnih pomoći. Ova akcija pokazala je kako je potrebno samo malo ljubavi, odricanja, truda da se djetetu pruži mnogo sreće i radosti.
Radost i veselje djece na priredbi s Djeda Mrazom neprocjenjiva su nagrada svim učesnicima u akciji! I upravo zbog njih ova akcija zapravo nema kraj… već je ona samo početak novih ideja i nekih novih akcija…

Zahvaljujemo svim dobrim ljudima koji su učestvovali i podržali ovu akciju!