Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlasnicima stoke i veterinarskim stanicama za uklanjanje oboljele stoke isplaćeno 630.000 KM

Farmerima i veterinarskim stanicama s područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Vlada će u 2008. na ime nadoknade štete nastale zbog provođenja naređenih mjera ubijanja ovaca, koza, krava i pčelinjih društava, odnosno stanicama na ime naknade za izvršene usluge eutanazije životinja isplatiti 630.000 KM.

Oko 70.000 KM utrošeno je u preventivne mjere vakcinacije protiv antraksa.

Ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a, Mirzeta Džonlagić izjavila je danas da je zbog enormno povećanog broja oboljele stoke od bruceloze, Vlada bila primorana povećati prvobitno planirana sredstva za ove namjene.

– Vlasnicima eutanazirane stoke isplaćeno je oko 500.000 KM. Uništeno je 5.123 oboljele ovce, 105 koza, 23 krave i sedam pčelinjih društava, rekla je Džonlagić.

Vlada ZDK-a je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici odobrila isplatu 146.470 KM na ime poticaja za nabavku plastenika i staklenika i 271.214 KM na ime poticaja za nabavku mehanizacije.

– U ovoj godini na ime poticaja za nabavku plastenika i staklenika, poljoprivrednicima iz našeg kantona isplaćeno je 268.218 KM. U 2008.prvi put smo realizovali i poticaj za nabavku mehanizacije, što se pokazalo kao pun pogodak. Uslove za ove poticaje ispunilo je 180 farmera, a nabavljena je mehanizacija vrijedna više od dva miliona KM, izjavila je Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK- a.

(Fena)