Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

KTK Visoko: Propao još jedan tender za prodaju dvije fabrike

 

Tenderi za prodaju dvije fabrike Košarsko-tekstilnog kombinata (KTK) Visoko biće proglašeni neuspjelim, jer nije bilo ponuda, rekao Fikret Talić, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Agencije za privatizaciju FBiH (AFP). Predsjednik Nadzornog odbora KTK Visoko Suad Šahinović najavio je da će ovo tijelo danas na sjednici odlučiti šta dalje uraditi kada je riječ o maloj privatizaciji fabrike krupne koše i krzna, te fabrike obuće.

 

“Moj stav je da ne idemo na objavu novih tendera, jer je besmisleno dužiti proces kada se niko nije javio, već da idemo na neposrednu pogodbu sa zainteresovanima. Za sada je zainteresovan bio sarajevski Prevent. Ne znam tačno proceduru neposredne pogodbe, ali vjerovatno će biti potrebno objaviti poziv za iskazivanje interesa”, rekao je Šahinović.

 

Na pitanje da li će neposredna pogodba značiti da će ponovo biti snižena cijena dvije fabrike, s obzirom na to da je Prevent imao priliku da ih kupi, ali nije dao ponudu, odgovorio je kako treba otvoriti mogućnost za neposredne pregovore “u okviru prihvatljivih iznosa”.

 

“Ovu situaciju treba rješavati, ali postoje limiti ispod kojih nećemo ići. Ovo je samo moj prijedlog koji ću iznijeti na sjednici Nadzornog odbora. Ne znači da će on biti prihvaćen. Sve ćemo dogovoriti”, kaže Šahinović. Ovo je bio drugi pokušaj prodaje fabrika čija je početna cijena iznosila oko 17,8 miliona KM, iako ih je sudski vještak procijenio na 44,7 miliona KM. Prvi pokušaj u novembru nije uspio jer nije bilo ponuda, a tada je početna cijena bila oko 24,5 miliona KM. Uslovi postavljeni kupcima su zadršavanje radnika kojih u obje fabrike ima oko 450, ulaganje ukupno pet miliona KM i zadržvanje djelatnosti fabrike krupne kože i krzna.