Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Završeni radovi na gasovodu Visoko-Brnjaci

Na lokaciji Mjerno regulacione stanice Visoko danas će biti održana svečanost povodom završetka radova na gasovodu Visoko-Brnjaci. Izgrađeni čelični gasovod MRS Visoko – Brnjaci je regionalnog karaktera i predviđen je za snabdijevanje prirodnim gasom šireg prostornog obuhvata kojeg sačinjavaju opštine Visoko, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Gasovod je izgrađen u dužini od 17,3 km, prečnika 219,1 mm sa maksimalnim radnim pritiskom od 19,6 bara i kao takav pripada klasi visokopritisnih gasovoda. Na gasovodu je ugrađeno 8 blok ventila i odvojak za naselje Goduša, saopštio je BH-gas. 

Interesantno je istaći da je gasovod jednim dijelom zavješen na most autoputa u mjestu Čekrekčije, te da tokom izvođenja radova na mostu nije dolazilo do velikih prekida u saobraćaju, kao i da trasa izgrađenog gasovoda presijeca 25 manjih i većih puteva i 9 vodotokova.

Također, u sklopu ovog projekta saniran je i postojeći gasovod od Donje Vratnice do Visokog u dužini od 3 km, te je u mjestu Donja Vratnica izvršeno spajanje ovog gasovoda sa gasovodom Semizovac – Zenica.

Pored gasovoda izgrađeni su i prateći objekti, odnosno Mjerno-regulaciona stanica Visoko maksimalnog kapaciteta 30.000 SmVh, od čega na mjesto Visoko otpada 10.000 SmVh, a ostatak na ostale tri opštine, i Mjerna stanica i Regulaciona stanica Brnjaci maksimalnog kapaciteta 10.000 SmVh.

U mjestu Brnjaci je čvorno mjesto gdje se nakon regulacione i mjerne stanice nastavljaju dionice gasovoda od polietilena prema Kreševu, Kiseljaku i Fojnici.

(Fena)