Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcija: Pismo stanara ulaza broj 11 Naselja Luke u Visokom


 

U srijedu, 24.12.2008.godine u redakciju informativnog programa RADIJA Q u Visokom je pristiglo pismo stanara zgrade u Naselju Luke u Visokom iz ulaza broj 11.

Navedeno pismo ćemo, u skladu sa Kodeksom novinarstva, u cijelosti pročitati u programu Radija Q i objaviti na web stranici www.visoko.co.ba.

 

„Poštovano uredništvo!

 

Obraćamo vam se u vezi emisije emitovane na Radiju Q u kojoj ste vrlo tendeciozno i neprofesionalno izvijestili o događaju koji se desio u Naselju Luke, u ulazu br. 11.

 

U navedenoj emisiji prenijeli ste samo ono što je iznijela izvjesna Litrić Ramiza, a  niste razgovarali sa drugom stranom kako bi informacija bila potpuna, objektivna i
tačna.

 

Želimo vas i javnost informisati da dr. Majed Mafalani živi u našem stubištu desetak godina i da je u skladu sa doktorskom etikom bezrezervno pomagao ljudima u profesionalnom i privatnom životu. Svi stanari ga smatraju dobrim komšijom.

 

Te noći kada se desio događaj o kojem ste vi obavijestili javnost, dr. Majed je bio u stanu sa suprugom. Na znak zvona njegova supruga je otvorila vrata i zavrištala, jer je u stan ulazila, bez odobrenja, nepoznata žena. Na zapomaganje supruge, dr. Majed je nepoznatu osobu izgurao iz stana.

 

Zamislite da se to vama desi na vašem  kućnom pragu. Kako biste vi reagovali?

Gospođa Litrić je u svojim navodima iznijela da je ulaz u stupište neosvijetljen i da je krenula kod prijateljice Omerbegović Muamere.

 

Stanari ulaza br.11 vas i javnost informišu da je naš ulaz opremljen interfonom, vrata se zaključavaju električnom bravom. Prilaz ulazu je osvjetljen reflektorom, kao i svaki sprat zgrade. Ovo sve ste trebali provjeriti kao i gdje stanuje navedena prijateljica, jer ista ne stanuje u našem stubištu.

 

Mišljenja smo da je sve ovo isplanirano i smišljeno kako bi se doktoru narušio ugled koji uživa u gradu.

 

U nadi da ćete ovo pismo  pročitati na vašem i našem mediju srdačno vas pozdravcljaju vaši slušaoci, stanari ulaza br. 11”

 

 u potpisu su stanari ulaza br. 11

 

Odgovor  Redakcije Radija Q

 

 

Q RADIO veoma cijeni i objavljuje reagovanja slušalaca, pogotovo kada su potpisana, a ne anonimna. Slažemo se da gore potpisani slušaoci Q RADIJA i sustanari gospodina Majeda Mafalanija imaju visoko mišljenje o svom komšiji i sugrađaninu. Ali moramo napomenuti da Q RADIO izvještava o događajima, a ne presuđuje. Imamo dokumentovane izjave i stavove gospođe Ramize Litrić, dokaze da je u povodu toga bila u policiji i kod liječnika, a sa druge strane uporno smo zvali gospodina Mafalanija koji nije želio da nam se javi. Poruku Mafalaniju da nam se javi poslali smo i njegovim rodbinskim vezama.

Da se gospodin Mafalani javio sa stavom da su to neistine, slučaj bi bio mnogo jasniji. Dragi sugrađani, potpisnici ovog pisma, da Vas pojedinačno neko optuži za sličnu stvar Vi bi ste sigurno  reagovali na naš poziv, ne bi ste propustili priliku da kažete da Vas neko kleveta.

 

Znači, sa jedne strane imamo gospođu Ramizu Litrić:

– žena šehida, njen muž je dao život za Bosnu i Hercegovinu,

– žena za koju smo provjerili u UG Porodice šehida, nije nikada pravila incidente niti malverzacije

– žena koja je u mikrofon krajnje odgovorno dala izjavu o fizičkom napadu na nju,

– žena koja je svoju izjavu potkrijepila  nalazom ljekara,

– žena koja je sve to prijavila policiji,

 

a sa druge strane imamo gospodina Mafalanija, poznatog i uglednog građanina Visokog koji se ne javlja novinarima Q RADIJA i koji ne želi demantovati vrlo ozbiljne optužbe vrlo ozbiljne žene.

           

          Naša je dužnost da služimo građanima i nemamo pravo, niti nam profesija dozvoljava, da prešutimo prezentirane činjenice vezane za eventualni fizički napad (koji nije demantovan) na nezaštićenu ženu šehida čiji je muž poginuo braneći Bosnu i Hercegovinu.

            Ukoliko je gospođa Litrić, iz bilo kojih razloga, lažirala napad, logično bi bilo da će je gospodin Mafalani tužiti,  što je također informacija kojoj se može dati prostora u medijima, a za nas je ovaj dio  priče završen.

            

S poštovanjem,

                                                                        Redakcija Radija Q