Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijesti iz ZDK: U Visokom 6 279 nezaposlenih osoba

Prema podacima Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, s 1. decembrom na evidenciji ove Službe bilo je 61.150 nezaposlenih osoba. U odnosu na oktobar mjesec, broj nezaposlenih u novembru je povećan za 640 osoba. Do porasta broje nezaposlenih došlo je usljed smanjenja obima proizvodnje, posebno u automobilskoj industriji koja je zastupljena u ovom kantonu. Najviše nezaposlenih registrirano je u Zenici – 19.630 osoba. U Tešnju je bez posla 7.100, Zavidovićima 6.408, Visokom 6.279, Maglaju 5.335, Kaknju 5.223 osoba.

(Fena)
————-
Tokom rasprave o usvajanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, na današnjoj sjednici Vlade ZDK izneseni su i podaci o brojnim finansijskim opterećenjima koja trpi ovaj Zavod zbog nerada određenih institucija u Federaciji BiH. Naime, svi radnici koji su stekli uslove za penziju i koji se upućuju na procjenu zdravstvenog stanja, čekaju po pola godine i više da bi došli na red u Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Federacije BiH. Ovaj Institut, koji svoje odjeljenje ima i u Zenici, potražuje of federalnog Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja šest miliona KM. Dok su radnici koji čekaju ovo vještačenje na bolovanju, teret isplate nadoknade za vrijeme provedeno na bolovanju, koje je duže od 43 dana, pada na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja. Tako je samo ove godine za 11 mjeseci Zavod morao isplatiti 5,2 miliona KM, a svaki naredni mjesec još 670.000 KM.

Za ilustraciju dovoljno je reći da je u periodu od 01. 01. do 31. 12. 2007. godine na ocjenu pomenutom Institutu sa područja ZDK upućeno 1545 osiguranika, a ocijenjeno je 1100. Međutim, od 01. 01. do 30. 11. 2008. godine na procjenu je upućeno 1734 osiguranika, a ocijenjeno je samo 281, dok čak 1191 radnik i dalje čeka na red u Institutu za medicinsko vještačenje.

Sva ova sredstva izdvojena za refundaciju bolovanja onim radnicima- zdravstvenim osiguranicima koji su trebali biti ocijenjeni na pomenutom Institutu predstavljaju nepotreban trošak. Ova sredstva mogla su biti iskorištena za proširenje esencijalne liste lijekova i drugih prava zdravstvenih osiguranika, a posebno teško oboljelih stanovnika Zeničko-dobojskog kantona, zaključeno je na sjednici kantonalne Vlade.

Press služba ZDK
——–
Danas je održana 101. sjednica Vlade Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su razmatrane dvije tačke dnevnog reda. Prva se odnosila na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2009. godinu koji je pred Vladu stigao u formi Prijedloga. Ovim planom predviđen je obim prihoda u iznosu od 132.177.550 KM, što je za pet odsto više od procjenjenog prihoda za 2008. godinu. Rashodi su planirani u istom iznosu kao i prihodi, a od te sume čak 97 odsto odnosi se na tekuću zdravstvenu zaštitu. Vlada je na današnjoj sjednici usvojila ovako predloženi finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je danas i usvojila prijedlog Finansijskog plana Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2009. godinu kojim su utvrđena raspoloživa sredstva za narednu godinu u iznosu od 30.257.428 KM.

Press služba ZDK
——–