Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministrica Džonlagić odgovara načelniku Alibegoviću: Ko je kriv što mještani MZ Čekrekčije još nemaju kvalitetnu kanalizaciju?

Zbog odbijanja potpisivanja Ugovora za kanalizaciju u Čekrekčijama, koju je resorna ministrica u Vladi ZDK Mirzeta Džonlagić odbila potpisati s obrazloženjem  da je građevinska sezona pri kraju te da se mogu očekivati lošiji vremenski uvjeti koji bi omeli radove, načelnik općine Visoko Munib Alibegović uputio je resornom ministarstvu i premijeru Vlade ZDK Miralemu Galijaševiću, Urgenciju za potpisivanje spornog ugovora.

 

U izjavi za Radio Q ministrica je izrazila svoje iznenađenje dopisom načelnika, te je na njegovu adresu uputila i svoj odgovor sa detaljnim obrazloženjem. U razgovoru s ministricom Džonlagić saznajemo  da je Ministrastvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, i pored isteka propisanog roka 31. oktobra 2008.g. za dostavu projekata koji se finansiraju u ovoj budžetskoj godini, prihvatilo potpisati Ugovore za projekte  vodovoda Grđevac i kanalizacije Oštrac – Buci, a  za kanalizaciju Čekrekčije je dato i obrazloženje šta je razlog nepotpisivanja Ugovora.

 

Prema njenim riječima, dosadašnje iskustvo je pokazalo da projekti ostaju nezavršeni, pa je resorno ministarstvo početkom septembra poslalo dopis općinama da ubrzaju projekte te da je krajnji rok za njihovo potpisivanje 31. oktobar 2008.g. Cilj je da se ugovoreni projekti završe do kraja 2008.g., što se odnosi na nabavku i isporuku materijala, dostavljanja narudžbenica da bi se projekti realizovali do kraja budžetske godine.

 

Ministrica Džonlagić je navela da se na području općine Visoko na nekoliko lokaliteta nalaze isporučeni, a neugrađeni materijali vrijednosti oko 150 000 KM  koje je isporučio kantona. Takve lokacije su Vratnica, Buci, Gračanica i B.Mahala. Mirzeta Džonlagić u dopisu upućenom načelniku navodi i pokazatelje zajedničkog rada  iz kojih je vidljivo da je za period od 1, 5 godine realizovano oko 15 projektata u koje je uloženo više od pola miliona KM budžetskih sredstava planiranih za projekte  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

 

Nakon isteklog roka nadležna  služba općine Visoko, obavjestila je nadležno ministarstvo da su Mjesne zajednice Grđevac, Čekrekčije i Buci ispunile uvjete za potpisivanje ugovora, a da je još u toku izdavanje  odobrenja za građenje  za Mjesne  zajednice Arnautovići i Kula Banjer, te da MZ Vratnica ne može ispuniti tražene uslove.

 

“Ministrstvo, 07.novembra 2008.g., nakon isteka roka upućuje dopis načelniku općine Alibegoviću u kojem ga obavještava  da prihvata potpisati Ugovor za Mjesnu zajednicu Grđevac i projekat kanalizacije Oštrac – Buci, te da se pripremi ugovor o nabavci i isporuci potrebnog materijala. Nije prihvaćeno potpisivanje Ugovora za Čekrekčije zbog obima poslova i kratkog vremenskog roka građevinske sezone“ – navodi ministrica Džonlagić uz sugestiju da su nadležni u općini mogli riješiti ovaj problem “raspakivanjem “ tenderskog paketa LOT1, LOT2 i LOT 3 u mjesecu augustu, sa izdvajanjem projekta kanalizacije u MZ  Čekrekčije i da se krene u realizaciju  te završi u predviđenom roku od četiri mjeseca

 

“Međutim općina je  svo vrijeme držala u paketu kompletne projekte iz Programa za  2008.g.” – dodala je Džonlagićeva.

 

I pored toga općina je ministarstvu na potpis poslala Ugovor za tri projeketa, bez ikakvih predhodnih konsultacija – ističe ministrica. Ministarstvo je uputilo odgovor da ostaje pri  potpisivanju Ugovora  za MZ Poriječani i Buci, nakon čega je uslijedila Urgencija od općine Visoko kojom se traži pomoć premijera Galijaševića da se potpiše Ugovor i za MZ Čekrekčije

“ Ja smatram da ministarstvo ovdje nije zatajilo, da smo postupili vrlo odgovorno. Neka se  ocijeni gdje je iskazana jednostranost i pokazivanje moći mene kao ministrice, kako načelnik Alibegović navodi u dopisu. Ne mogu dozvoliti da se ta neažurnost nekoga, prije svega nadležne službe općine, bez slušanja druge strane i  bez iskazivanja želje za dogovor, bude pripisano ministarstvu koje ja zastupam. I osobno i profesionalno Visoko mi je uvijek prioritet što će biti i dalje, ali ne mogu da ne pokažem svoju iznenađenost ovakvim oglašavanjem načelnika posebno zbog navoda da ćemo “kao i do sada nastaviti zajedničku uspješnu saradnju”…što je dosta kontradiktorno. A ko iskazuje neprofesionalnost, jednostranost, moć, samovolju itd. neka ocjene građani općine Visoko jer to je njihovo apsolutno i neprikosnoveno pravo jer oni su dali mandate i načelniku i meni” – izjavila je ministrica Džonlagić za Radio Q.

 

Načelnik općine Visoko, Munib Alibegović nije želio komentarisati  prepisku između njega i resorne ministrice Džonlagić s obrazloženjem, koje je prenijela njegova sekretarica, da je u njegovom posljednjem dopisu sve rečeno.