Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naša posla: Visočki načelnik premijeru Galijaševiću tužaka visočku ministricu

Nekadašnje priče o nekakvoj “Visočkoj školi” koja je “ko biva” bila formula uspješnosti Visokog i Visočana je odveć “pupa hava”,a  to zna i svaki Visočanin koji živi u Visokom. Da je to tako pokazuje i najnoviji primjer finog i doličnog ponašanja “Visočana” pred premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem. O čemu se radi?

Prije šest dana na adresu premijera Galijaševića prvo faxom, a zatim i poštom stigao je dopis iz Općine Visoko, tačnije od načelnika Općine Muniba Alibegovića sa naslovom “Urgencija – Program kapitalnih ulaganja u vodne objekte ZDK za 2008.godinu – potpisivanje ugovora”. U ovom dopisu između ostalog piše:

….”Smatramo krajnje neprofesionalnim ovakav odnos ovog Ministarstva prema Općini Visoko i ne vidimo po čemu je ova Općina zaslužila takav odnos. Dakle, potpuno ubažavamo odluku resorne Ministrice da ne treba isporučivati materijal onim mjesnim zajednicama koje nisu obezbjedile odgovarajuće dozvole za ugradnju i pristali smo da  za ove mjesne zajednice ponovo kandidujemo nabavku materijala kad dobiju potrebne dozvole.

S druge strane, ne možemo i ne želimo pristati na jednostranost i pokazivanje moći tamo gdje je i prema kome je ne treba pokazivati, a to su stanovnici mjesnih zajednica koji već nekoliko mjeseci isčekuju Ministricin potpis za isporuku materijala.

Mjesne zajednice Poriječani, Buci i Čekrekčije nisu zaslužile da zbog samovolje resornog Ministarstva ne dobiju odobreni materijal u 2008 godini.

Gospodine Premijeru, od Vas očekujemo da nam pomognete kako bi resorno Ministarstvo što prije potpisalo ugovore za ove tri mjesne zajednice čime bi se bar dijelom realizovala sredstva planirana za ovu svrhu na području općine Visoko, odnosno da na u suprotnom resorno Ministarstvo pismeno izvijesti o namjeri i razlozima nepotpisivanja ugovora za ove tri mjesne zajednice….”

U potpisu ovog pisma premijeru  ZDK-a Miralemu Galijaševiću je načelnik Općine Visoko Munib Alibegović. Na čelu pomenutog “spornog” Ministarstva je visočanka Mirzeta Džonlagić i jel to “visočka škola”? Nije naravno!

Zabuna tek slijedi u dopisu koji dolazi na adresu pomenutog Ministarstva opet od načelnika Općine Visoko na temu sufinansiranja studije izrade vodovoda za mjesne zajednice Liješeva, Orašac, Zimča i Kološići, gdje na kraju dopisa piše:

…”Nadamo se da ćete kao i do sada imati razumijevanja za ovaj zahtjev, te da ćemo kao i do sada nastaviti zajedničku uspješnu saradnju…”

U potpisu ovog dopisa je također Munib Alibegović!? U čemu je fol? Možda u tome što je Džonlagić SBiH, a Alibegović SDA? Niko ne zna! Ovim povodom sutra u terminu od 09.00 – 10.00 sati u programu Radija Q pokušat ćemo saznati nešto više od same Ministrice Mirzete Džonlagić i načelnika Općine Visoko Muniba Alibegovića, ukoliko budu raspoloženi za razgovor.