Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kuvajtski razvojni fond učestvuje u gradnji koridora Vc kroz Ze-do kanton

 

Danas su sjedište Zeničko-dobojskog kantona posjetili predstavnici Kuvajtskog razvojnog fonda i Ministarstva transporta i komunikacija BiH kako bi razgovarali o gradnji dionice autoputa Vc kroz Zeničko-dobojski kanton. Visoke goste primio je Miralem Galijašević, premijer i Nermin Mandra, resorni kantonalni ministar. Cilj posjete našem kantonu bila je procjena projekta izgradnje poddionice Drivuša-Klopče, te obilazak gradilišta i razmatranje nacrta kreditnog sporazuma.

Kako je u uvodnoj riječi kazao Waddah C. Chehadeh, savjetnik Kuvajtskog razvojnog fonda, namjera im je bila da dobiju izgradnju barem jedne poddionice, a sada se ukazala prilika da se uradi i jedna cjelovita dionica koridora Vc na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona, na potezu Kakanj-Donja Gračanica. On je također istakao da je ovo četvrti projekat Kuvajtskog fonda u BiH, te izrazio nadu da će nakon finansiranja dijela autoputa kroz BiH, ovaj Fond učestvovati i u mnogo više projekata izgradnje u našoj zemlji.

Namik Kupusović, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH istakao je da su zbog kooperativnosti domaćeg stanovništva, ali i vlasti odlučili da prvu dionicu rade na teritoriji Ze-do kantona. Radovi počinju 2010., a do 2012. godine trebala bi biti u cjelosti završena dionica Kakanj-Zenica. Vrijednost radova koje će finansirati Kuvajtski razvojni fond na dodjeljenoj dionici koridora je 30 miliona eura.

Miralem Galijašević,  premijer istakao je da nema bolje vijesti za privredu ekonomiju i ukupan razvoj Zeničko-dobojskog kantona od ove o gradnji dionice auto-puta koridora Vc. Naime, ovim će kompletna privreda doživjeti ogromnu ekspanziju s obzirom na činjenicu da je ovaj Kanton ujedno i najveći proizvođač cementa i željeza koji će, uz ostale proizvodne programe sa područja Kantona, biti obilato korišteni prilikom izgradnje auto-puta.

Nakon posjete sjedištu Kantona, predstavnici Kuvajtskog razvojnog fonda i Ministarstva transporta i komunikacija uputili su se u obilazak buduće dionice autoputa kroz Zenicu i Zeničko-dobojski kanton.

Press služba ZDK