Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pod hitno izvršiti sanaciju krova na visočkoj crkvi

Loši vremenski uslovi i jak vjetar koji je proteklih sedmica prisutan širom naše zemlje aktuelizirao je stare probleme na visočkoj pravoslavnoj crkvi Sv. Prokopija. Naime, već duže vrijeme primjetan je problem krova i crijepa na samoj crkvi, a posljednje padavine su pogoršale taj problem. Voda je počela ulaziti u samu crkvu, prijeteći uništavanjem ikona na zidu, te je u dobroj mjeri oštetila i elektroinstalaciju. Samo spretnošću vjernika i sveštenika spriječeno je da dođe do zapaljenja elektroinstaliacije pa samim tim i požara u crkvi.

Prema riječima jereja Marka Maleša, koji obavlja službu u crkvi, već je sakupljen novac koji bi trebao biti dovoljan za obnovu krova, te dogovorena saradnja sa jednom firmom iz Sarajeva, međutim radovi ne mogu biti započeti bez dozvole nadležnog federalnog ministarstva, jer je crkva Sv. Prokopija objekat pod zaštitom države.

“Nedavno smo dobili i novčanu pomoć od Opštine Visoko u iznosu od 3 000 KM, koja nam je pomogla da zatvorimo finansijsku konstrukciju za obnovu krova na našoj crkvi. Međutim, poznato je da je ova crkva, inače treća najstarija u BiH, pod zaštitom države, te bez dozvole ministarstva ne smijemo vršiti nikakve radove na njoj. Poslali smo dopis nadležnom ministarstvu te očekujemo da njihov predstavnik posjeti crkvu u Visokom i sačini neku vrstu bilješki o tome kako bi i šta trebali raditi na obnovi.” – rekao je jerej Maleš.

Prema njegovim riječima, ovaj problem treba što prije riješiti jer smo već ušli u zimski period, kada se očekuje i dosta padavina, a nerješavanje problema samo donosi još veće nevolje.

“Uskoro će i božićni praznici, te se bojim da ukoliko ne izvršimo sanaciju da nećemo imati gdje održati liturgiju. Upravo zbog toga se nadam da će se užurbano raditi na rješavanju ovog rekao bih prioritetnog problema kada je visočka crkva u pitanju.” – dodao je jerej Marko Maleš.