Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fondacija Hastor povećala broj stipendista

Pedeset tri studenta iz Bosne i Hercegovine tokom vikenda decembra 2008. potpisalo je ugovor sa Fondacijom Hastor o njihovom stipendiranju čime se broj stipendista Fondacije Hastor za školsku 2008/2009. godinu povećao na 811. Fondacija Hastor, kao neprofitna organizacija koja je registrovana u BiH, prepoznala je značaj stvaranja mogućnosti za obrazovanje mladih. Oslanja se na obrazovanje kao ključ uspjeha i svojim projektima pomaže mladim ljudima koji se zbog teškog socio-ekonomskog stanja nalaze na marginama društva. 

Animiranje mladih da se svojim trudom i zalaganjem, ali i korištenjem vlastitih resursa izbore i uhvate u koštac sa izazovima modernog društva jedan je od glavnih ciljeva ove Fondacije. Kroz svoje programe, stipendisti Fondacije su uključeni u volonterske aktivnosti. Svojim radom i volontiranjem učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica, uče se toleranciji, doprinose razbijanju predrasuda i stereotipa o sebi i drugima i time doprinose unapređenju cjelokupnog bh. društva. 

Prema podacima Save the Children UK iz 2007. u Bosni i Hercegovini 145.000 djece živi u ekstremnom siromaštvu, a čak 245.000 njih živi tek iznad granice siromaštva.  

Plan Fondacije Hastor je da do kraja školske 2008/2009. godine stipendira ukupno 970 mladih iz Bosne i Hercegovine,a svako pismo, crtež, fotografija koje stigne na adresu Fondacije njena je dodatna motivacija i snaga da nastavi slijediti svoju misiju i da ustraje u izgradnji puta za sigurniju i svjetliju budućnost mladih.