Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Piramidasunca.ba: Mnogo urađeno u 2008. godini

Otkriće kompleksa piramida koje su povezane podzemnom mrežom tunela u Visokom ostaviće dalekosežan utjecaj na drugačije poimanje istorije evropskog kontinenta. Inicijalno protivljenje dijela stručne javnosti ovom projektu se utišalo pod pritiskom sve većeg broja dokaza u prilog postojanju ovog građevinskog kompleksa u središnjoj Bosni i Hercegovini. Stotine hiljada posjetilaca arheološkim lokacijama u protekle su četiri godine stvorile novi fenomen na našim prostorima: arheološki turizam.

Osnivač Fondacije ,,Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić je najaktivnije uključen u promociju arheološkog turizma i afirmativnih istraživačkih rezultata iz Bosanske doline piramida. Brojnim prezentacijama širom svijeta iz prve ruke upoznaje stručnjake i najširu javnost o detaljima ovog uzbudljivog projekta.

Tako je u novembru 2008. imao predavanja na međunarodnim konferencijama u Edinburghu (,,Histories and Misteries”) i Londonu (,,Stars and Stones”) te seriju samostalnih prezentacija na jugu i istoku Engleske (Kraljevska institucija za nauku – Bath, ,,Ancient History Fourm” – Shaftesbury, ,,Wessex Research Group” – Totnes). Ovo je bio njegov četvrti boravak u Velikoj Britaniji od 2006. prilikom kojih je informisao javnost o istraživanju u BiH.

U proljeće 2008. Osmanagić je gostovao u čuvenoj Biblioteci u Aleksandriji kao prvi predavač s Balkana na ovoj instituciji na kojoj predaju nobelovci i svjetski državnici. Domaćin i uvodničar mu je bio jedan od najuglednijih svjetskih historičara i arheologa, osnivač moderne Aleksandrijske Biblioteke profesor Mostafa Abbadi.

Osmanagić je vrlo često gost prestižnih svjetskih univerziteta gdje predaje profesorima i studentima. Ugostila ga je najveća svjetska obrazovna institucija: Kairski Univerzitet (Arheoloski fakultet), zatim Univerzitet u Oslu, Univerzitet Kralja Sauda u Rijadu, Politehnički fakultet u Cirihu, Univerzitet Sains u Maleziji, Univerzitet Mutah u Jordanu, Univerzitet Franklin Pierce u američkoj državi New Hampshire i drugi. Naravno, prezentovao je projekt i na univerzitetima/sveučilištima u Zagrebu, Beogradu, Novom sadu, Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici.

Diplomatski kor BiH je prepoznao ekonomsku vrijednost ovog projekta i učestvovao je u organizaciji predavanja Osmanagića u Kopenhagenu, Kuala Lumpuru, Kairu, Washingtonu, Londonu i Beču.

Osmanagić je projekt prezentovao i u široj regiji: Novom Sadu, Beogradu, Podgorici, Kotoru, Zagrebu, Bjelovaru, Osijeku, Sisku, Karlovcu, Beču, Braunau, Krapini, Dubrovniku, Rimu, Bariju, Splitu…

Širom Bosne i Hercegovine Osmanagić gostuje u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, u knjižarama i kulturnim centrima govoreći o magiji arheologije koja se vratila na evropsko tlo s ovim projektom.

Geoarheoloske i geofizicke naučne analize istraživanja bosanskih piramida prezentovane su s ruskim akademicima dr. Khavroshkinom i dr. Tsyplakovim tokom 33. Međunarodne naučne konferencije o geofizici u Oslu, s dr. Aly Barakatom na nekoliko međunarodnih geoloških konferencija u Kairu, na arheološkoj konferenciji u Marquettu (Michigan) i drugdje.

Originalni graditelji objekata Bosanske doline piramida pripadaju drevnoj prošlosti, puno prije osnivanja modernih religija i nacija. Za razliku od mnogih sadašnjih retrogradnih procesa u regiji, ovo je projekt koji spaja ljude razlicitih nacionalnosti i na koji mogu svi biti ponosni.