Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Priznanje Dinki Semić i firmi “Secom” iz Visokog

  

Šesnaesta po redu manifestacija proglašenja najmenadžera i privrednih ličnosti Bosne i Hercegovine održana je večeras u Banja Luci uz dodjelu nagrada za tridesetak najuspješnijih privrednika u više oblasti. Žiri Nezavisne agencije iz Zenice za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope i Evropsko udruženje menadžera odlučio je da priznanja super šampioni biznisa, najmenadžeri i privredne ličnosti za 2008. godinu dobiju Nihad Imamović, predsjednik Uprave ASA holdinga, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH i predsjednik Košarkaškog saveza BiH, te Predrag Æulibrk, generalni direktor kompanije M:tel Banja Luka i Branislava Milekić, generalna direktorica Elektroprivrede RS-a.

Također, nagrađeni su i Narcis Džumhur, generalni direktor Željeznica Federacije BiH, Mehmedalija Hadžović, direktor kompanije C.I.B.O.S. iz Ilijaša, Mensud Lagumdžija, direktor Mercatora za BiH i Ismir Brkić, direktor lanca Konzum za BiH.

U kategoriji najkompanije i najbrenda BiH bilo je predloženo 47 brendova, a priznanja su dobile kompanija Argeta d.o.o. i njihov brend Argeta pašteta, kao i najbrend – Livanjski sir – kompanije Mljekara Livno iz Livna.

Nagrade najuspješnijim menadžerima svrstane su u tri grupacije-kategorije: mali, srednji i veliki biznis u BiH iz svih privrednih oblasti, a najviša menadžerska priznanja “Privredna ličnost BiH” za veliki biznis u BiH uručena su onim koji su u ovoj godini uspješno vodili kompanije na čijem su čelu.

Dobili su ih: Miroslav Čuljak, generalni direktor i suvlasnik kompanije Ferro Keš Mostar, Semiz Šišić, direktor Metalnog iz Zenice, Rasim Jusufović, direktor farmaceutske kompanije Tuzla-farm iz Tuzle, Jakub Dinarević, direktor Rudnika mrkog uglja Breza, Predrag Čović – Kapis Tomislavgrad, Salih Šabović, direktor građevinske kompanije Giprom Tuzla, te Boro Kukić, direktor najbolje kompanije u BiH za klimatizaciju – Termoklima iz Laktaša i Saša Cvijetić, vice president i country manager kompanije Comtrade.

Priznanja u kategoriji za srednji biznis uručena su: Dragi Ragužu, direktoru kompanije P&R iz Čapljine, Seadu Mujagiću, generalnom direktoru kompanije Krupa kabine iz Bosanske Krupe i Željku Marijanu, direktoru Mljekare Livno iz Livna, zatim Damiru Vicanu – Vican trade Posušje, Borisu Crljenici – Integra Zenica, Mirsadu Prohiću – Miprogradnja Ilijaš, Zijadu Šačiću – Megatti Sarajevo, Samiru Brodoviću – Argeta Sarajevo, Mladenu Andriću – Perutnina ptuj BH i Dinki Semić – Secom Visoko.

U malom biznisu najbolji u BiH su: Ivo Barbarić – vlasnik kompanija Vizura i Prokoško jezero Fojnica, Boris Bošnjak – Nobel corporation Mostar, Ahmed Mehić – Dusa komerc Gračanica, Nikola Tolimir – Exclusive lingeri Banja Luka, Milenko Bilić – Projektant Mostar, Senad Ikanović – Ikanović Cazin, Munevera Jašarević – Muna-invent iz Tuzle, a najmenadžer malog biznisa je i Austrijanac Markus Strasser, Mreža Network Derventa.

Također, dodijeljen je i jedan broj priznanja ljudima i kompanijama koje nisu direktno u biznisu, ali je njihov značaj za uspješan podsticaj razvoju biznisa u BiH jako veliki.

Priznanja su uručena: Ramizu Bašiću, ambasadoru Crne Gore u BiH, ministru za turizam i okoliš u Vladi Federacije BiH Nevenku Hercegu.

Specijalna priznanja uručena su i Milanu Fil'o, vlasniku više kompanija u okruženju, kao i Zdravku Pevecu, generalnom direktoru kompanije Pevec, za ulaganja u BiH.

Dobitnici visokog Specijalnog priznanja su i Željka Senjak, direktorica za marketing, za najjaču i najagresivniju promotivnu aktivnost HT Eroneta, te načelnici općina Laktaši Milovan Topolović, Tuzla Jasmin Imamović i Gračanice Nusret Helić.

Žiri ove manifestacije, na čijem čelu je prof. dr. Mustafa Omanović, ekspert UN-a i dvostruki doktor nauka, odlučio je i da najviše priznanje za oblast nauke i praktičnu primjenu naučnih dostignuća dobije prof. dr. Darko Petković, za oblast informisanja priznanje je dobio Radio Stari grad Sarajevo, a Miroslav Æiro Blažević, za oblast sporta i stvaranje novog, pozitivnog profesionalnog duha i prijateljstva oko bh. reprezentacije.

U kategoriji – Podvig godine, priznanja su još uručena i trojici braće Mujanović – Ibrahimu, Feridu i Ismetu za veoma uspješnu privatizaciju Krivaje iz Zavidovića, Srđanu Šuputu za najbanku 2008. – Komercijalna banka a.d. Banja Luka i Hasibu Salkiću, kompanija Interšped Sarajevo – najšpediterska kompanija u BiH.

Senada Olević i Uniqa osiguranje Sarajevo i dr. Eldan Lokmić, direktor Centra za rehabilitaciju Reumal iz Fojnice su također dobitnici ovog prestižnog priznanja.

Pokrovitelj ove manifestacije bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

(FENA)