Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Osnovano Udruženje “Eko-Forum”

U Metalurg City Centru u Zenici u četvrtak navečer održana je osnivačka Skupština Udruženja “Eko-Forum”. Udruženje je formirano u cilju upoznavanja javnosti s inicijativama za unapređenje eko-zaštite u gradovima Zeničko-dobojskog kantona, kao i vršenja pritiska na organe vlasti i firme zagađivače, da poduzmu mjere na zaštiti okoliša i poštovanju zakonitosti u ovoj oblasti.

Za predsjednika Udruženja izabran je ing. Hasan Kreho, dugodišnji eko-aktivista. On je u svom uvodnom govoru rekao, kako najveću odgovornost za aktuelno stanje s aerozagađenjem zeničke kotline, snose Vlada FBiH koja je i formalno nadležna za kontrolu i sankcionisanje neetičnog poslovanja privrednih subjekata, kao i Opština Zenica.

-Cilj Udruženja koje će djelovati na nivou ZDK-a, prvenstveno je buđenje apatičnog bosansko-hercegovačkog javnog mnijenja, i u ulozi pozicije, umjesto opozicije, s nivoa različitih stručnih profila, borba za poštivanje zakonitosti u javnoj politici i poslovanju privrednih subjekata, kao i za hitno rješavanje ekoloških pitanja, izjavio je dr. Harun Drljević, član Upravnog odbora Udruženja “Eko-Forum”.

(Fena)