Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tri ubistva u glavnom gradu Kantona, masovne tuče i krađe za Bajram MUP-u ZDK su uobičajena stvar!?

Da smo se toliko zabavili sami o sebi pokazuje i protekli Bajram za vrijeme kojeg su u ZDK-u izvršena tri ubistva, a reakcija javnosti na te događaje je ista kao da su se ubistva desila u Ugandi. Građanska svijest i moral kod političara u ovoj zemlji su postali potpuno nepoznate kategorije. Sasvim logično bi bilo da nakon tri brutalna ubistva u centru Zenice i nebrojeno masovnih tuča u ostalim gradovima, građani izađu na ulice i prozovu odgovorne, dok bi još moralnije i  logičnije zvučale ostavke u MUP-u ZDK.

Umjesto toga dobili smo šturi izvještaj iz Kantona da je bezbjedonosna situacija za vrijeme Bajrama bila uobičajena i nezabrinjavajuća!? Tri ubistva su nam postala uobičajena pojava? Pa u Zenici za vrijeme ratnih dejstava nije bilo toliko žrtava za vrijeme Bajrama! Zadnja dešavanja u Grčkoj nakon jednog ubistva trebala bi nam biti primjer građanske neposlušnosti kada treba da padne kompletna vlada, kod nas se o tome i ne razmišlja!?

Umjesto toga imamo situaciju da je policijski “radar” u Zenici oporezovao vozače za 405.000KM, to je policiji bitnije od narastajućeg broja pljački, narko obračuna i ubistava. U ZDK kriminalci najnormalnije bacaju bombe na stanove komandira PU, kao što je bio slučaj u Kaknju. U Visokom se dešavaju najnormalnije pljačke po prodavnicama, Fast Food-ovima, kladionicama dok policija troši vrijeme na naplaćivanje kazni nepropisno parkiranim vozilima!?

Treba napomenuti da policijske plate više uopšte nisu loše, ministarske još manje, naprotiv iznad su federalnog prosjeka, dok je bezbjednost građana ispod svakog prosjeka.