Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada pomaže Sulejmanu Selimoviću iz Visokog

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojiće iz budžeta veterinarskim stanicama u ovom kantonu na ime isplate poticaja u finansiranju mliječnih kartona 203.680 KM. Ovim novcem planirano je da se napravi 5.092 mliječnih kartona. Na posljednjoj sjednici Vlada ZDK-a odobrila je veterinarskim stanicama isplatu 135.880 KM. Kako je izjavila Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a, Vlada će izradu jednog mliječnog kartona koji košta 60 KM, sufinansirati sa 40 KM.

“Neke opštine pomoći će svojim farmerima i sufinansirati još 10 KM, tako da će farmeri mliječni karton dobiti za 10 KM”, izjavila je Džonlagić.

Na ime poticaja za zasnivanje plantažnih zasada borovnice na području Zeničko-dobojskog kantona, Vlada je odobrila isplatu 11.250 KM, a sredstva će dobiti Vladimir Gavran iz Vareša i Sulejman Selimović iz Visokog.

Na ime podrške za otkup mlijeka s područja ZDK-a u 2008. godini, sredstva u visini od 69.207 KM dobit će četiri otkupljivača.

“Vlada je donijela zaključak kojim se proizvođačima jagodičastog voća s područja ZDK-a na ime poticaja odobrava 50.258 KM ili 0,20 feninga po kilogramu proizvedene jagode i maline. Sredstva će dobiti 193 proizvođača”, izjavila je danas Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

(Fena)