Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pojačan rad policijskih službenika u narednim danima

 

Imajući u vidu nastupajuće Bajramske praznike MUP Ze-do kantona je sačinio Plan pojačanih mjera i radnji koje će se poduzimati sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana. Planiranim mjerama i radnjama je prethodila analiza i procjena stanja na terenu, budući da je evidentno pojačano kretanje građana u dane praznika, pojačana frekvencija saobraćaja, veća posjećenost ugostiteljskim objektima te kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni.

U skladu sa izvršenom procjenom, planirane su mjere i radnje u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana. Također je planirana pojačana kontrola učesnika u saobraćaju u okviru koje će se evidentirati i sankcionisati prekršaji propisani Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, a u okviru predmetnih saobraćajnih kontrola policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na suzbijanju i spriječavanju izvršenja krivičnih djela, pronalasku predmeta koji potiču iz  krivičnih djela i kojim je izvršeno krivično djelo kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela.

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, podsjećamo građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Ze-do kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima Zakona o javnom redu i miru izdavati prekršajne naloge.  

Ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca te i na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima da će u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru za prekršaje počinjene od strane maloljetnih lica službenici policije izdavati prekršajne naloge roditeljima.

 
————-
 

Obavještavamo javnost da će policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u dane 05.,06. i 07.12.2008. godine u vremenskom periodu od 20.00 do 04.00 sati na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu vozača koji upravljaju motornim vozilima u alkoholisanom stanju. 

Pored evidentiranja i sankcionisanja prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, u okviru predmetne kontrole policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na suzbijanju i spriječavanju izvršenja krivičnih djela,  pronalasku predmeta koji potiču iz krivičnih djela i kojim je izvršeno krivično djelo, kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela.