Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

MUP ZDK: Više saobraćajnih nesreća i poginulih u odnosu na prošlu godinu

Prema podacima o saobraćajnim nezgodama za devet mjeseci 2007. godine dobijenim od policijskih uprava na našem području utvrđeno je da je u naznačenom periodu bilo ukupno 2830 saobraćajnih nezgoda u kojim je smrtno stradalo 27 osoba, a broj teže povrijeđenih osoba je 183. Od navedenog broja 606 nezgoda se dogodilo na magistralnim putevima u kojim je 20 lica smrtno stradalo.

Kada je u pitanju stanje bezbjednosti saobraćaja za period od prvog do devetog mjeseca 2008. godine analizom statističkih podataka utvrđeno je da je u naznačenom periodu na putevima u našem kantonu bilo ukupno 3211 saobraćajnih nezgoda u kojim su smrtno stradale 33 osobe, dok je broj teže povrijeđenih osoba 181. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda 670 nezgoda se dogodilo na magistralnim  putevima u kojim je 13 osoba smrtno stradalo.

Uporedbom naznačenih podataka vidljivo je da je broj saobraćajnih nezgoda za izvještajni period u porastu, odnosno da je broj saobraćajnih nezgoda u 2008. godini veći za 381 nezgodu u odnosu na posmatrani period za prethodnu godinu. Ono što je također uočljivo je manji broj smrtno stradalih lica na magistralnim putevima.