Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Premije i podrška uspješnim poljoprivrednicima

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na 97. sjednici usvojila je četiri zaključka kantonalnog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu o premijama poljoprivrednicima, za koje će iz budžeta biti izdvojeno 232.000 KM. Prerađivačima mlijeka u ZDK-u, mljekarama ZIM Zenica, “Saraj Milk” Maglaj, “Sir Dedić” Breza i Poljoprivredna zadruga “Zlatna kap” Tešanj za otkupljenih 1.544.000 litara mlijeka u prva tri kvartala 2008. odobrene su premije od 46.345 KM.

“Prerađivačima gljiva – šampinjona na ime poticaja za prerađivačke kapacitete u otkupu i preradi šampinjona odobreno je 44.075 KM. Radi se o dva prerađivača “Šamp” iz Zenice i “Bio šamp” iz Tešnja.

Prema našim informacijama ovo su jedina dva prerađivača šampinjona u BiH i od početka godine, ukupno su otkupili i preradili 220.378 kilograma šampinjona”, izjavila je Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a.

Za 18 uzgajivača brojlera s područja ZDK-a, koji su kooperanti kompanije “Brovis” iz Visokog, Vlada je na ime premija odobrila isplatu 50.634 KM, dok je trojici proizvođača industrijskog krompira s područja općine Zenica, za proizvedenih 176 tona, koji je otkupila Tvornica čipsa “Kely” iz Zavidovića, odobrena isplata 17.638 KM ili 10 feninga po kilogramu.

“Farmerima s područja Kantona, njih 36, na ime nadoknade štete nastale zbog provođenja naređenih mjera uništavanja grla seropozitivnih na uzročnika bolesti bruceloza, odobrena je isplata 50 posto štete, što iznosi 74.275 KM. Uklonjeno je 811 ovaca, šest koza i krava”, izjavila je Džonlagić.

(Fena)